Escape room doet tuindersfamilie herleven

Tuinder Koos Dekker bouwde samen met zijn zoon Jari een escape room in de oude koelcel van hun tuinderij Marlequi in Warmenhuizen. Met het indoorevenement willen ze jaarrond inkomsten genereren uit hun multifunctioneel bedrijf. De escape room werd deze maand geopend.

Escape+room+doet+tuindersfamilie+herleven
© Jan Jong

In een escape room moeten bezoekers binnen een uur via cryptische opdrachten alle kamers doorlopen en de uitgang weten te vinden. Koos Dekker bedacht hiervoor het Marlequi-mysterie. Dat gaat over Cornelis Dekker die een hybridekoolras heeft ontwikkeld, maar zijn geheim meeneemt, nadat hij aan een hartstilstand is overleden. Bezoekers moeten binnen een uur het zaad vinden en veiligstellen voor de rechtmatige erfgenamen, voordat Cornelis louche neef Adriaan het zaad heeft bemachtigd.

Met de escape room Warmenhuizen laat Dekker zijn tuindersfamilie en die van zijn vrouw Margit herleven. Om spullen te verzamelen struinden ze de zolder af.

Seed Valley

'We vinden het belangrijk dat de opdrachten te maken hebben met de omgeving en de geschiedenis van de tuinder. De tuinderij is ons leven. We zitten bovendien midden in de West-Friese Seed Valley, met Bejo Zaden als onze buurman. Dat willen we overbrengen om onze gasten.'

Met het telen van kool liepen we constant risico

Koos Dekker, eigenaar Marlequi in Warmenhuizen

Dekker investeerde zo'n 30.000 euro in de escape room. Groepen van twee tot zeven personen betalen 100 euro per groep om het mysterie te ontrafelen.

Restinn

Door de escape room verwachten de ondernemers meer rendement te halen uit hun bedrijf. Dat bestaat uit drie pijlers. Een derde van hun inkomen halen ze uit zes restinns, tweepersoonshuisjes met de luxe van driesterrenhotels, een derde komt uit de 3,5 hectare pompoenen, maar ook zonnebloemen en potplanten die ze in hun eigen winkel afzetten.

Het laatste gedeelte komt uit (kinder)feesten, personeeluitjes, workshops pompoenen uithollen en familiefeestjes in de kassen. Jaarlijks komen er zo'n tienduizend betalende bezoekers bij de familie Dekker over de vloer.

Versterken

'De activiteiten versterken elkaar. Mensen die de escape room bezoeken, gaan met een plantje en een pompoen naar huis', zegt Dekker, die dit voorjaar stopte als bedrijfsleider bij een orchideeënkwekerij en zich sindsdien volledig op zijn eigen bedrijf richt.

De pompoenenverkoop gaat goed, maar het is lastig om de concurrentie de baas te blijven, merkt de ondernemer. 'Het is vechten om brood. We moeten iedere keer weer iets bedenken om ons te onderscheiden.'

Duitsers

Ook de bezetting van de restinns is met ruim 40 procent goed voor de hotelwereld, stelt Dekker. 'Ze trekken vooral Duitsers voor een strandvakantie. Zij hebben uitzicht op de duinen, terwijl ze niet in een druk toeristisch gebeid zitten. Maar het is lastig om hier rendement uit te halen, omdat wij veel moeten overdragen aan de Restinn-organisatie.'

Het aantal personeelsuitjes, kinderfeesten en familiefeesten neemt toe. 'In de herfstvakantie kwamen hier 350 kinderen om pompoenen uit te hollen.'

Ambitie

Dekker hoopt met de nieuwe activiteit meer jonge mensen te trekken. Zijn ambitie is om vijf groepen per week te kunnen ontvangen. Plannen zijn er nog om ook kinderen meer activiteiten te bieden, door uitbreiding van kinderfeestjes in de kas.

'We moeten er hard aan trekken om bekendheid te geven aan de escape room. Via sociale media zoeken wij potentiële bezoekers op. En we moeten ons laten zien op sites als Escaperoomsnederland.nl.'

Tweede

Volgens de ondernemers wordt het komend jaar spannend of de escape room dat oplevert wat ze ervan verwachten. Als het goed gaat, willen ze een tweede openen.

Dekker is blij dat hij de stap naar een multifunctioneel bedrijf jaren geleden heeft gemaakt. 'Met het telen van kool liepen we constant risico. Nu hebben we een veel breder bedrijf. Daardoor kunnen we ook beter aan risicospreiding doen. Dit past beter bij ons.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer