Glastuinbouwbedrijf staat korter te koop

De gemiddelde duur dat een glastuinbouwbedrijf te koop staat, is in 2017 gezakt naar elf maanden. Dat blijkt uit het NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoedbericht van april.

Glastuinbouwbedrijf+staat+korter+te+koop
© DIRK HOL

In 2016 stonden glastuinderijen gemiddeld een jaar en drie maanden in de verkoop voordat ze in andere handen overgingen. Bijna driekwart van de verkochte glastuinbouwbedrijven was in 2017 binnen een jaar verkocht. In 2016 lukte dit bij slechts de helft.

De in het afgelopen jaar verkochte bedrijven zijn gemiddeld groter dan die in 2016 van de hand gingen. De gemiddelde oppervlakte van een verkocht glastuinbouwbedrijf is 4,4 hectare. Ongeveer een derde was echter niet groter dan 2 hectare.

Hogere prijs

NVM makelaars hebben vorig jaar 27 glastuinbouwbedrijven verkocht. Dit zijn er acht minder dan in 2016. 'Dit kan er deels aan liggen dat er minder onvrijwillige verkopen zijn geweest', aldus de NVM. Was de gemiddelde transactieprijs in Nederland in 2016 nog 707.500 euro, vorig jaar was die 950.000 euro. Dit komt overeen met een stijging van een derde. Eind 2017 stonden er 49 glastuinbouwbedrijven in aanbod bij NVM-makelaars tegenover 57 ultimo 2016. De vraagprijs bedroeg in 2017 gemiddeld 995.000 euro.

'Over het algemeen zijn er in de glastuinbouwsector het afgelopen jaar goede bedrijfsresultaten behaald', schrijft de makelaarvereniging in het vastgoedbericht. 'Het netto bedrijfsresultaat per vierkante meter glas (het totaal aan opbrengsten minus de totale kosten) wordt voor 2017 geraamd op 10,50 euro per vierkante meter, bijna 1 euro meer dan in 2016.' In 2011 was het nettobedrijfsresultaat per vierkante meter glas nog negatief.

De goede bedrijfseconomische prestaties stimuleren de investeringsbereidheid, waardoor schaalvergroting in de sector doorzet en er ook weer nieuwbouw wordt gepleegd, stelt de NVM. 'Daarnaast zijn innovatie en verduurzaming prominente thema's, waarin veel wordt geïnvesteerd.'

Regionale ontwikkelingen

Regionaal zijn er verschillen bij de verkopen. Een derde van de transacties in 2017 had plaats in Zuid-Holland, een ander derde deel in de provincies Noord-Holland en Noord-Brabant tezamen. De rest van de verkopen was verspreid over het land, vooral in Gelderland en Drenthe. Buiten de concentratiegebieden is er minder vraag en komen transacties wat moeizamer tot stand, aldus de NVM.

Glastuinbouwbedrijven worden vooral gekocht door ondernemers die willen uitbreiden. Zij investeren liever in grotere locaties binnen de concentratiegebieden. In de concentratiegebieden worden ook hogere prijzen behaald, met name in Zuid-Holland (1.700.000 euro per bedrijf). Dit komt deels doordat een gemiddeld glastuinbouwbedrijf hier
iets groter dan gemiddeld is en doordat de bedrijven hier in de regel goed presteren met een goede ligging, stelt de NVM.

'Ook in Oost-Nederland zijn vorig jaar relatief grote en dure bedrijven verkocht. Met name de mooie, grotere en moderne bedrijven met een gunstige ligging binnen een concentratiegebied zijn in 2017 voor hogere prijzen verkocht. Ook bedrijven met een uniek product en biologische glastuinbouwbedrijven zijn in trek. Bedrijven die weinig
courant zijn door bijvoorbeeld veroudering of een ongunstige ligging lieten een stabilisering van de prijzen zien.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  14° / 8°
  60 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  95 %
Meer weer