Gefractioneerd+vet+mag+weer
Nieuws
© Twan Wiermans

Gefractioneerd vet mag weer

De maatregelen om de vetzuursamenstelling van melkvet op het gewenste niveau te houden, zijn vrijdag beëindigd. Dat melden brancheorganisaties van de zuivelindustrie NZO en diervoederindustrie Nevedi.

De tijdelijke voorzorgsmaatregelen werden afgelopen winterperiode ingevoerd. De maatregelen waren bedoeld om eventuele problemen, als gevolg van de hardheid van melkvet, bij de verwerking van melk tot vetrijke zuivelproducten tijdens de wintermaanden te voorkomen. Monitoring van boerderijmelk heeft uitgewezen dat de hardheid van het melkvet de afgelopen wintermaanden niet in het geding is geweest.

• Bekijk ook vijf vragen en antwoorden over pensbestendige vetten

De monitoring van de vetzuren in de boerderijmelk wordt voortgezet. Mocht hieruit de noodzaak van een verbod op dit vet blijken, kan dat verbod opnieuw worden ingesteld. Eventueel kunnen ook individuele zuivelondernemingen besluiten een verbod in te stellen.

Verzadigde vetten

Het verbod werd ingesteld, omdat koeien in de wintermaanden meer verzadigde vetten via het rantsoen binnenkrijgen dan in de zomerperiode. Het bijvoeren van extra verzadigde vetten zou de melksamenstelling kunnen beïnvloeden.

In de zomerperiode krijgen de koeien veel vers gras, wat onverzadigde vetten bevat. Hierdoor is de kans op problemen met verzadigde vetten een stuk kleiner.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer