Minder+biologische+bestrijding+in+glasgroenteteelt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Minder biologische bestrijding in glasgroenteteelt

De inzet van biologische bestrijders in de glasgroenteteelt is gedaald in de periode 2000-2016. Dat blijkt uit voorlopige uitkomsten van het gewasbeschermingsonderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2016 werd in bijna zeven op de tien groentekassen (2,7 duizend ha) gewerkt met biologische bestrijders, zoals roofmijten en sluipwespen, voor bestrijding van ziekten of plagen. In 2000 was dit in nog vrijwel alle kassen het geval.

Overigens betekent dit niet dat het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen is toegenomen. Nieuwe veredelingstechnieken van groentegewassen en technologische innovaties in de glastuinbouw dragen eraan bij dat ziekten en plagen minder voorkomen. Dit kan de inzet van biologische bestrijders minder nodig of zelfs overbodig maken, stelt het CBS.

Vooral tomatentelers

Vooral telers van tomaten hebben er de laatste jaren voor gekozen om in minder kassen biologische bestrijders in te zetten. In 2000 werd nog in alle tomatenkassen gewerkt met biologische bestrijders, in 2016 was dit gedaald naar 62 procent van het areaal (duizend hectare).

Ook de toepassing van biologische bestrijders bij de teelt van paprika's daalde in 2016 ten opzichte van 2000.

Komkommerteelt

In de komkommerteelt onder glas is het de biologische bestrijding de laatste jaren op peil gebleven. De in 2000 begonnen daling van de toepassing van biologische bestrijders in de komkommerteelt zette na 2012 niet door. In 2016 werden op bijna 80 procent van het komkommerareaal (400 ha) biologische bestrijders ingezet tegen ziekten en plagen.

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer