Wilde tomaat Galapagoseilanden resistent tegen veel insecten

Een wilde tomaat van de Galapagoseilanden is resistent tegen verschillende soorten insecten. Dat hebben onderzoekers van Wageningen UR ontdekt.

Wilde+tomaat+Galapagoseilanden+resistent+tegen+veel+insecten
© Nieuwe Oogst

Deze wilde tomaat is nauw verwant aan de cultuurtomaat. Dit maakt het gemakkelijker om deze resistentie in te kruisen en om dus uiteindelijk cultuurtomaten bestand te maken tegen veel verschillende soorten insecten.

Cultuurtomaten zijn veel minder weerbaar tegen ziekten en plagen dan sommige wilde verwanten. Bij de veredeling is veel van de weerbaarheid verdwenen. Wilde varianten zijn veel beter opgewassen tegen insecten.

Probleem

Onderzoekers zijn al langer bezig om resistente wilde tomatensoorten te gebruiken in de veredeling. Het probleem is dat de meeste van deze soorten heel ver afstaan van de cultuurtomaat en resistentie dus moeilijk in te kruisen is. Tot nu toe is het dan ook nog niet gelukt.

De wilde tomaat van de Galapagoseilanden verschilt genetisch nauwelijks van de cultuurtomaat. De resistentie zit bovendien op één stukje chromosoom. Daarom zal de veredeling veel gemakkelijker verlopen is de verwachting.

Witte vlieg

De cultuurtomaat heeft onder andere veel last van de witte vlieg. Deze vlieg brengt virussen over en daar worden de planten ziek van en gaan ze uiteindelijk dood aan.

Om deze vlieg te bestrijden wordt er gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen. Als de cultuurtomaat is te verreiken met resistenties tegen deze witte vlieg, betekent dit winst voor het milieu.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer