Ketenregisseur+Greenery+verhoogt+winst
Nieuws
© The Greenery

Ketenregisseur Greenery verhoogt winst

De rol van ketenregisseur heeft de winst van The Greenery in 2017 opgestuwd naar 12,5 miljoen euro. In vergelijking met 2016, toen het netto resultaat 9 miljoen euro was, is dit een toename van 28 procent.

De afzetorganisatie voor groente, fruit en paddenstoelen realiseerde in het afgelopen jaar een omzet van ongeveer 1 miljard euro. Dit is vergelijkbaar met 2016, blijkt uit het jaarverslag dat The Greenery woensdag heeft gepubliceerd.

The Greenery zet de afgelopen jaren maximaal in op de rol van duurzame ketenregisseur. Belangrijke thema's daarbij zijn data, inzicht in consumentenvoorkeuren, gezondheidstrends, technologie (digitalisering en robotisering), schaalvergroting en de opkomst van e-commerce. Het retailkanaal biedt The Greenery de meeste mogelijkheden waarde toe te voegen door oplossingen te bieden in de logistieke en supply chain.

Efficiënte keten

'The Greenery richt zich op het zo efficiënt mogelijk inrichten van de keten om verse groenten en fruit bereikbaar en betaalbaar te maken voor iedereen', zegt een woordvoerder van de afzetorganisatie. 'Door het aandeel rechtstreekse leveringen van de teler naar de klant verder uit te bouwen naar 61 procent - eind 2013 was het nog 40 procent - en groente en fruit efficiënter op te slaan zal in 2019 het totale vloeroppervlak van de distributiecentra zijn teruggebracht tot zo'n 60.000 vierkante meter.' In 2013 was dit oppervlak nog 105.000 vierkante meter.

Om de ambities waar te maken heeft The Greenery vorig jaar geïnvesteerd in nieuwe klantproposities, nieuwbouw van distributiecentra en de IT-infrastructuren. Daarnaast is het bedrijf intensiever gaan samenwerken met telers. Het lidmaatschap voor telers is aantrekkelijker gemaakt door de introductie van een variabele rentevergoeding op de ledenleningen, stelt het bedrijf.

Begin 2018 heeft The Greenery een overeenkomst getekend voor samenwerking met het Britse APS, marktleider met tomaten in de United Kingdom, voor de afzet van Nederlandse vruchtgroenten op de Britse retailmarkt. The Greenery heeft een minderheidsbelang genomen in APS.

Eenmalige bate

Volgens The Greenery was de start van het verslagjaar 'uitdagend' door de beperkte beschikbaarheid van groenten uit Zuid-Europa door de slechte weersomstandigheden. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een lagere bruto bijdrage. De bedrijfskosten en het resultaat van de deelnemingen bleven vrijwel stabiel ten opzichte van 2016. Het lagere bedrijfsresultaat, veroorzaakt door de lagere bruto bijdrage en hogere afschrijvingen, is gecompenseerd door een eenmalige bate uit de vennootschapsbelasting. Het eigen vermogen is versterkt tot 106,2 miljoen euro, terwijl dat in 2016 nog 95,1 miljoen euro was.

De directie van The Greenery verwacht dat de omzet met name bij retailklanten verder zal groeien. 'Dit sluit aan bij de strategie om zoveel mogelijk de eindklanten in de keten te bedienen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer