Bijna een derde van uienoogst 2017 nog in bewaring

Op de peildatum 1 april was 69 procent van de uien in Nederland afgeleverd. Dat blijkt uit de voorraadinventarisatie die Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) onder haar leden heeft uitgevoerd.

Bijna+een+derde+van+uienoogst+2017+nog+in+bewaring
© Haijo Dodde

Vorig jaar was op hetzelfde meetmoment 70 procent van de uien afgeleverd. In absolute tonnen is bij de VTA-leden 8,5 procent meer afgeleverd dan vorig seizoen. De absolute voorraad van begin april ligt nog wel 13,7 procent hoger dan vorig seizoen.

Van de uienvoorraad is 29 procent al verkocht. Vorig seizoen was 83 procent van de voorraad nog vrij. De vrije voorraad in absolute tonnen is 3,1 procent lager dan vorig jaar. Dat niveau is vergelijkbaar met het vijfjarig gemiddelde.

Rode uien

Uitgesplitst over rode en gele uien ziet VTA enig verschil. Bij rode uien is 73 procent van de opbrengst al geleverd. Bij gele uien is dit 66 procent. De vrije voorraad bij rode uien is nog slechts 12 procent van de totale opbrengst en bij gele uien is dit 26 procent. Vorig jaar was het aandeel vrije uien zo'n 5 procent hoger.

VTA stelt dat de inventarisatie van de uienvoorraad geen grote verrassingen oplevert. Volgens de organisatie is voor telers de grote vraag welk deel van hun voorraad nog geschikt is voor normale afzet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer