Drentse+duurzaamheidspremie+van+start
Nieuws
© Joost de la Court

Drentse duurzaamheidspremie van start

Met een stimuleringspremie in plaats van meer regelgeving denken de provincie Drenthe en de partners uit het Drents Groenmanifest de komende jaren minstens 250 melkveehouders het pad van verdere verduurzaming op te krijgen. Het belonen van milieumaatregelen op het erf is volgens de provincie uniek in Nederland.

René Robbemont in Beilen is een van de eerste vijftig melkveehouders die de uitdaging aangaat. Hij wil kijken of zijn bedrijf nog energiezuiniger kan, de weidegang kan uitbreiden en het liefst ook nog kan besparen op de kunstmestgift.

Hoe hij dat precies gaat doen, durft hij nog niet te zeggen. Dat weet hij pas als zijn verduurzamingsplan er ligt, klonk het voorzichtig tijdens de presentatie van het project, afgelopen woensdag. 'Duurzaam is een groot begrip, best lastig dus om te zeggen hoe duurzaam je bent. Misschien komen er nog verrassingen uit als ze het bedrijf doorlichten.'

Plan van aanpak

Provincie Drenthe, LTO Noord, DAJK en de Drentse Natuur en Milieufederatie gaan hem daarbij helpen. Robbemont en nog 49 anderen krijgen eerst een nulmeting en stellen dan met een adviseur een plan van aanpak op. In dat plan geeft de ondernemer zelf aan welke verbeterpunten hij denkt te kunnen bereiken.

Lukt dat, dan kunnen deelnemers de komende jaren een premie tot 7.500 euro ontvangen als ze de uitstoot aan stikstof, fosfaat en ammoniak verminderen, besparen op hun energieverbruik of bijvoorbeeld weidegang zoveel mogelijk uitbreiden.

Volgens gedeputeerde Henk Jumelet is het premiestelsel niet vrijblijvend. 'Je geeft als provincie niet zomaar een bedrag. Ze krijgen ieder jaar alleen een beloning als blijkt dat het gaandeweg ook resultaat oplevert.'

Koploper worden

Drenthe wil koploper worden op het gebied van grondgebonden landbouw. Zo moeten de Drentse melkveehouders in 2020 meedraaien in de top van de kringlooplandbouw.

'Dat klinkt mooi, maar het vergt ook investeringen van de ondernemers zelf. Daar hoort ook een stukje beloning bij. Dat wij nu milieumaatregelen op het erf gaan belonen, is volgens mij nog niet eerder vertoond. Daarmee is het project uniek', zegt Jumelet op de presentatie. 'We zijn ervan overtuigd dat natuur en landbouw samen profiteren van het programma.'

Economie met natuur combineren

Regiobestuurder Jan Bloemerts van LTO Noord toont zich in zijn nopjes met het project. 'Verdere verduurzaming van de melkveehouderij is ook een kans om economie met natuur te combineren.'

Directeur Reinder Hoekstra van de Drentse Natuur- en Milieufederatie hoopt dat na de vijftig koplopers ook het peloton in beweging komt. 'Ik verwacht dat dit helpt.'

Of en hoe het na drie jaar verdergaat, durven de initiatiefnemers nog niet te voorspellen. 'Het gaat erom dat de verduurzaming landt op de bedrijven', stelt Bloemerts. De verwachting is dat ketenpartijen, zoals zuivelcoöperaties, het premiestelsel op den duur omarmen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer