Vrije-uitloopei langer verkoopbaar tijdens ophokplicht

De Europese Commissie verlengt de periode dat eieren van vrije-uitloopkippen tijdens een ophokplicht mogen worden verkocht met het vrije-uitlooplabel. Vanaf zaterdag geldt een periode van zestien weken.

Vrije%2Duitloopei+langer+verkoopbaar+tijdens+ophokplicht
© VidiPhoto

Dat staat woensdag in het publicatieblad van de Europese Unie. De oude periode was twaalf weken. Dat leidde een jaar geleden tot veel onrust bij kippenboeren, toen na een uitbraak van vogelgriep een ophokplicht werd ingesteld.

De toenmalige staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) heeft de EU-regels destijds proberen te veranderen, omdat hij ze te 'star' vond. De getroffen pluimveehouders werden na het verstrijken van de periode immers gedwongen om hun eieren te verkopen als scharreleieren.

Destijds zei eurocommissaris Phil Hogan dat de Europese regels niet alleen rekening moeten houden met het lot van de kippenboeren, maar ook met de Europese consumenten. 'Die betalen een premiumprijs voor deze producten,' aldus Hogan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer