Herstructurering+en+groei+Chinese+varkenssector
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Herstructurering en groei Chinese varkenssector

De Rabobank handhaaft haar verwachting dat de Chinese vleesproductie vorig jaar met 2 procent is toegenomen. Dit valt te lezen in het laatste kwartaalbericht van de bank.

Door het strenge milieubeleid in China vindt een versnelde herstructurering van de varkenssector plaats. 'Back yard farms' verdwijnen en moderne grote productielocaties doen hun intrede.

Volgens het Chinese Ministerie van Landbouw daalde het aantal zeugen met 4,7 procent en het aantal vleesvarkens met 5,6 procent ten opzichte van 2016. Toch steeg het aantal slachtingen door de versnelde sluiting van 'back yard farms' en de toegenomen productiviteit.

Import daalt

De Chinese import van varkensvlees daalde in de eerste acht maanden van 2017 met 27 procent naar 833.000 ton ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

Door het herstel van de binnenlandse productie zijn de vleesprijzen in China sterk gedaald (-17 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016), terwijl de importprijzen stegen.

Door het grote verschil tussen de binnenlandse en internationale prijzen is de import in China afgenomen.

Nederland

Met een export van 65.000 ton staat Nederland op de zesde plek van grootste exporteurs naar China. Dit is een daling van 32 procent ten opzichte van 2016.

Ook andere landen binnen de EU laten een forse daling zien. Zo daalde de Duitse en Spaanse export met respectievelijk 47 procent en 12 procent.

De daling van de Nederlandse vleesexport naar China wordt voor een klein deel gecompenseerd door een toename van de export van bijproducten naar China met 8.400 ton (+12 procent) naar 76.000 ton.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer