'Supermarkt betaalt leverancier steeds later'

Supermarkten doen er steeds langer over om leveranciers te betalen. Door het uitstellen van de betalingen financieren de ketens hun overnames en het vernieuwen van de winkelformules.

%27Supermarkt+betaalt+leverancier+steeds+later%27
© Twan Wiermans

Deze conclusie trekt het Financieele Dagblad (FD) na een analyse van de jaarrekeningen van de supermarktketens. Volgens de zakenkrant doen supermarkten twee tot vier keer langer over het betalen van rekeningen dan zeven jaar geleden.

De wettelijke betaaltermijn tussen handelspartijen is in 2013 vastgesteld op dertig dagen, sinds afgelopen zomer geldt voor grote ondernemingen een uiterste termijn van zestig dagen.
Geld vrijspelen

Door het vertragen van betalingen neemt de cashflow bij de retailers toe. Het FD hoorde van anonieme leveranciers dat deze miljoenen worden geïnvesteerd in overnames en het opnieuw inrichten van de winkels.

75 dagen

Volgens berekeningen van het FD betaalde Jumbo zijn leveranciers in 2011 nog na gemiddeld 32 dagen. Tegenwoordig is dat 75 dagen. Bij Coop steeg de betalingstermijn van 27 naar 57 dagen. Onlangs namen deze twee supermarkten samen nog concurrent EMTÉ over.

De supermarkten zeggen in het FD dat leveranciers niet langer op hun geld hoeven. Banken zouden bereid zijn de facturen tegen een vergoeding voor te schieten. Volgens de krant zijn de kosten hiervoor te overzien, omdat de rente laag staat.

EU-landbouwcommissaris Phil Hogan komt binnenkort met nieuwe voorstellen tegen oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen. Een onderdeel daarvan is een betalingstermijn van 30 dagen voor kleine en middelgrote leveranciers en fabrikanten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer