Speciaalzaken+profiteren+niet+van+omzetplus
Nieuws
© Twan Wiermans

Speciaalzaken profiteren niet van omzetplus

Supermarkten hebben een bijzonder goed jaar achter de rug. De verkopen van levensmiddelen stegen in 2017 met 3,2 procent. Speciaalzaken wisten niet van verkoopplus te profiteren.

Dat meldt het CBS. De totale omzet van voedingsmiddelen steeg vorig jaar met 3,2 procent ten opzichte van 2016. Supermarkten namen met een plus van 3,5 procent in 2017 deze groei vrijwel geheel voor hun rekening. In 2016 moesten de grootgrutters het nog met een stijging van 1,8 procent doen.

Speciaalzaken wisten vorig jaar maar 1 procent meer omzet te halen dan in 2016. In dat jaar bedroeg de groei nog 1,5 procent. De omzetgroei in de foodretail was vooral te danken aan stijgende prijzen (inflatie). Het verkoopvolume steeg vorig jaar met 1 procent.

© CBS

Voor de gehele detailhandel was 2017 met een omzetgroei van 4,2 procent een goed jaar. Het is de hoogste groei in elf jaar. De verkopen in volume waren 3,1 procent hoger. De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere. Zonder correctie was de omzet van de detailhandel 1,5 procent hoger dan in december 2016.

Na de crisis

De omzet van de detailhandel was in 2017 nog wel 0,5 procent lager dan in 2008. Voor de non-foodwinkels bedraagt het omzetverlies sinds de crisis ruim 13 procent, terwijl de omzet van winkels in voedings- en genotmiddelen ruim 15 procent hoger ligt dan voor de crisis.

De detailhandelscijfer worden ook aangezwengeld door de snel stijgende online verkopen. In 2017 lag die omzet maarliefst 19,5 procent hoger dan in 2016. Pure online verkopers zagen de omzet met 18 procent toenemen, de klassieke stenen winkels die er een webwinkel naast voeren groeiden met bijna 22 procent.

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer