Lodders+wil+bij+extra+eisen+ook+extra+geld+voor+teler
Nieuws
© Dirk Hol

Lodders wil bij extra eisen ook extra geld voor teler

Het nieuwe keurmerk dat supermarkten ontwikkelen voor groenten en fruit, moet hand in hand gaan met een eerlijke vergoeding voor de teler. Dat vindt VVD-Kamerlid Helma Lodders.

Deze week werd gemeld dat vrijwel alle supermarkten zich scharen achter strengere eisen aan boeren en tuinders waar zij hun groenten en fruit inkopen. In de afspraken is niets opgenomen over extra betaling aan de telers.

In schriftelijke vragen wijst Lodders minister Carola Schouten (LNV) op deze ontwikkeling. Daarbij wijst ze ook op de afspraak in het regeerakkoord dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) erop gaat toezien dat boeren en tuinders hogere prijzen ontvangen van afnemers die bovenwettelijke eisen stellen.

Regeerakkoord

'Hoe verhoudt het uitgangspunt van dit nieuwe keurmerk zich tot de passage uit het regeerakkoord?' wil het VVD-Kamerlid weten. 'Bent u het met de leden van de VVD eens dat aandacht voor duurzaamheid belangrijk is, maar dat dit hand in hand moet gaan met een eerlijke vergoeding voor de boer en tuinder?'

Lodders wijst erop dat als boeren en tuinders niet vergoed worden voor de extra stappen, hun bedrijfsvoering in gevaar komt. 'En daarmee de voedselproductie in Nederland, die al erg duurzaam, efficiënt en van hoge kwaliteit is.'

Bevoegdheden ACM

Ten slotte vraagt het VVD-Kamerlid Schouten aan te geven of de ACM op dit moment voldoende bevoegdheden heeft en wat er eventueel in de wetgeving veranderd moeten worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer