Technische+eisen+doen+Europese+trekkermarkt+groeien
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Technische eisen doen Europese trekkermarkt groeien

Nieuwe technische eisen voor trekkers hebben geresulteerd in een piek in de verkoop in december 2017. Dat blijkt uit cijfers van de CEMA, de Europese organisatie van landbouwmachines.

In totaal werden vorig jaar 161.235 landbouwtrekkers geregistreerd in dertig Europese landen. Dit betekent dat de Europese trekkermarkt groeide met 12,8 procent in vergelijking met 2016, wat een verdere stijging betekent van een reeds hoog niveau.

De toename in trekkerregistraties is grotendeels te wijten aan een piek in registraties in december. Tot december namen de registraties slechts marginaal toe met een hogere omzet, uitsluitend omdat er 38,41 procent meer trekkers van minder dan 50 pk werden verkocht. De vraag naar trekkers van meer dan 50 pk stabiel bleef (plus 6,45 procent).

Peik in december

De belangrijkste reden voor deze piek in december is de nieuwe technische vereisten voor trekkers die op alle nieuwe trekkers op 1 januari 2018 verplicht werden. Deze technische vereisten resulteerden in verplichte wijzigingen op verschillende aspecten, zoals remmen en verlichting.

Economische experts verwachten dit jaar een kleine groei van de markt voor landbouwmachines

Trekkers die niet aan deze eisen voldeden, moesten vóór die datum worden geregistreerd of op de markt worden gebracht. Daarom waren veel trekkers eind 2017 geregistreerd. De verwachting is dat dit een negatieve invloed heeft voor de registraties in de eerste maanden van 2018.

Uit de registraties blijkt dat de verkoop steeg in de meeste vermogensklassen. Alleen voor trekkers tussen 100 en 150 pk namen de totale registraties licht af. Het aantal registraties voor de grootste trekkers boven 300 pk bleef stabiel.

Groei meeste markten

Vrijwel alle landen noteerden de CEMA-leden vorig jaar bij de trekkerverkoop aanzienlijke groeipercentages, variërend van 5,7 procent in Spanje tot 22,9 procent in Denemarken. De Franse markt was de enige uitzondering met een afname van 2,2 procent in trekkerregistraties.

Zonder rekening te houden met de piek in december waren de cijfers nog steeds overwegend positief. Tot het derde kwartaal groeiden alle CEMA-markten (met uitzondering van de Franse, Duitse en Oostenrijkse markt) in vergelijking met het jaar ervoor.

Landbouwmachines

De algemene markt voor landbouwmachines -inclusief maaidorsers, spuiten, balenpersen en maaiers- beleefde ook een positief jaar. De totale Nederlandse markt voor landbouwmachines was in 2017 groter dan in 2016.

In België daalde de algemene markt voor landbouwmachines vorig jaar. Van de belangrijkste soorten machines daalde de vraag naar balenpersen en maaidorsers. De vraag naar sproeiers, veldhakselaars en maaiers was relatief stabiel.

De markt voor landbouwmachines in Duitsland groeide met ongeveer 9 procent in 2017. Dit is vooral te danken aan een stijging van de verkoop van trekkers. Voor andere landbouwmachines nam de vraag slechts marginaal toe.

De Franse markt kende een scherpe daling in het eerste semester van 2017. Dit werd gevolgd door een sterke groei in het tweede semester, wat resulteerde in een totale stijging van de omzet van de markt voor landbouwmachines in de landbouwsector met 2,1 procent.

In Italië ondervond de markt voor landbouwmachines in 2017 een aanzienlijke toename van de vraag naar veel soorten producten. De verkoop werd gedeeltelijk gestimuleerd door EU- en nationale financiering.

De vraag op de Britse markt in 2017 was hoger voor de meeste landbouwproductgroepen. Alleen sproeiers en zaaimachines voor graan ondervonden achteruitgang. De totale agrarische machinemarkt liet een groei zien.

Verwachting 2018

In 2018 kan de markt verder groeien, zo verwacht de CEMA. Economische experts uit Frankrijk, Duitsland, België, Italië en het Verenigd Koninkrijk verwachten dit jaar allemaal een kleine groei van de markt voor landbouwmachines in hun land.

Deze positieve trend wordt bevestigd door de nieuwste CEMA Barometer-index. De CEMA Barometer-index stijgt al enkele maanden en bevindt zich momenteel op het hoogste punt sinds 2009.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer