Nieuwe+fabriek+en+techniek+van+Agrifac+duurzaam
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Nieuwe fabriek en techniek van Agrifac duurzaam

Bij Agrifac sprenkelden begin deze week de bubbels voor de opening van de nieuwe fabriek en de introductie van de zelfrijdende veldspuit Condor Endurance II. Beide hebben een maximum aan duurzaamheid meegekregen.

In de nieuwe fabriek bouwt Agrifac in Steenwijk de zelfrijdende Condor en de getrokken Milan veldspuiten. Jaarlijks hoopt de machinefabrikant in de fabriek zo'n 180 zelfrijdende spuiten te bouwen. Daarnaast de bietenrooiers LightTraxx, SixTraxx en HexxTraxx.

Na de opening van de fabriek kwam 'uit het niets' de fonkelnieuwe Condor Endurance II ten tonele. Zoals de naam Endurance II al aangeeft, is dit een doorontwikkeling van de bestaande Condor Endurance.

Ten opzichte van de eerste versie heeft de veldspuit nogal wat veranderingen ondergaan. Een van de belangrijkste kenmerken zijn de grotere wielen: de nieuwe machine werd op IF750/75R46 banden gepresenteerd. Boven de wielen heeft de spuit nu meedraaiende spatborden, zodat de spuitbomen onder natte omstandigheden niet door opspattende vuiligheid worden besmeurd.

AiCPlus signaleert welke plant al dan niet moet worden bespoten

De monumentale gebouwen van het vroegere Cebeco-Handelsraad zijn intact gebleven.
De monumentale gebouwen van het vroegere Cebeco-Handelsraad zijn intact gebleven. © Hendrik Begeman

De spuitbomen zijn leverbaar van 25 tot 55 meter en zijn geveerd opgehangen. Nu niet aan een parallellogram, maar ze gaan recht op en neer. De maximale boomhoogte is verhoogd tot 3,50 meter. Eveneens verhoogd is de bodemvrijheid: die gaat nu tot 1,40 meter, maar dan wel op grote banden.

Tankinhoud

De Condor Endurance II heeft een tankinhoud van 8.000 liter en een grotere schoonwatertank en brandstoftank (beide 800 liter). De zwaardere motor is een 405 pk Cummins.

Nieuw is de geveerde cabine ten opzichte van het frame. In de cabine heeft de bestuurder nu één bedieningsscherm in plaats van twee. Beide functies, van de machine zelf en van het spuitgedeelte, zijn nu in één scherm geïntegreerd.

In de cabine heeft de bestuurder één bedieningsscherm voor de machine zelf en het spuitgedeelte.
In de cabine heeft de bestuurder één bedieningsscherm voor de machine zelf en het spuitgedeelte. © Hendrik Begeman

Veldspuiten

De nieuwe veldspuiten zijn als optie uit te rusten met de modernste elektronica, zoals AiCPlus. Hiermee is tot 30 kilometer per uur te spuiten. Het kan een brandstofbesparing opleveren tot 90 procent.

Directeur Peter Millenaar van Agrifac zegt dat dit niet is ontwikkeld in samenwerking met de chemische industrie, maar met boeren. Die weten wat de plant nodig heeft. Sinds de introductie van de Condor Endurance in 2015 heeft de fabrikant de verrichtingen van deze machines op 7,5 miljoen hectare gevolgd. Op deze ervaringen zijn de nieuwe ontwikkelingen gebaseerd.

Camerasysteem

AiCPlus is een camerasysteem in de spuitboom die signaleert welke plant al dan niet moet worden bespoten. Bij die wijze van werken is vooruit niet te plannen hoeveel spuitvloeistof er nodig is.

Daarom is de grote tank gevuld met schoon water. Met het injectiesysteem SmartDosePlus injecteert de machine het gewasbeschermingsmiddel in de spuitleiding. De camera's reageren op de rijsnelheid over de volle breedte van de spuitboom. Zo geeft de veldspuit in de buitenbocht meer vloeistof af dan in de binnenbocht.

Individueel bekijken

Met NeedFarming worden de planten individueel bekeken. Zo ga je geen perceel spuiten, maar planten. Met meststoffen kan dit op verschillende manieren: aan de hand van opbrengstkaarten of door waarnemingen door drones of satelliet.

In de spuitleiding heerst een constante druk en de aansturing van de doppen is elektrisch. Met een spuitsnelheid tot 30 kilometer per uur vraagt dit om een snelle reactie. Daarom stuurt de Condor de doppen pulserend aan met een frequentie tot 100 Hertz. Agrifac is wereldwijd de eerste die in de landbouw met dergelijke techniek werkt.

Jaarlijks hoopt Agrifac in de nieuwe fabriek in Steenwijk zo'n 180 zelfrijdende veldspuiten te bouwen.
Jaarlijks hoopt Agrifac in de nieuwe fabriek in Steenwijk zo'n 180 zelfrijdende veldspuiten te bouwen. © Hendrik Begeman

Service op afstand

Nieuw is dat Agrifac in overleg met de klant wereldwijd de vinger aan de pols van de machines kan houden. In de Condor zijn sensoren gebouwd die niet alleen het spuiten, maar ook de machine zelf continu in de gaten houdt. Zo kan de dealer die de machine heeft afgeleverd, maar ook Agrifac, signaleren hoe de machine eraan toe is: is het luchtfilter schoon en wat zijn de temperaturen van olie en water?

Al deze waarden worden doorgegeven, mits de klant ermee instemt, want Agrifac houdt rekening met diens privacy. Als er zich ergens een storing voordoet, kunnen medewerkers in Steenwijk de oorzaak vaststellen. Die kunnen de gebruiker telefonisch adviseren hoe te handelen zonder er direct een monteur achteraan te sturen. Want de praktijk heeft geleerd dat het in veel gevallen om kleinigheden gaat.

10 miljoen euro

Met de opening van de nieuwe fabriek is niet alleen Agrifac, maar ook Steenwijk een nieuwe periode ingeslagen. Na enkele jaren van onzekerheid is er sinds 2015 zo'n 10 miljoen euro in de fabriek geïnvesteerd. De nieuwe fabriek sluit mooi aan op de monumentale gebouwen van het vroegere Cebeco-Handelsraad die intact zijn gebleven. Deze past Agrifac intern aan voor het inrichten van een Experience Center.

Op de nieuwe fabriek wekken 5.000 vierkante meter zonnepanelen elektriciteit op. In principe gebruikt Agrifac de aansluiting van het elektriciteitsnet enkel om pieken op te vangen. De fabriek heeft geen aansluiting op het aardgasnet, maar vloerverwarming in combinatie met een elektrisch aangedreven warmtepomp.

Hemelwater

Hemelwater wordt opgevangen voor onder andere het spoelen van de toiletten en het testen van de spuitmachines. Van de waterleiding gebruikt Agrifac enkel drinkwater.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 4°
  20 %
Meer weer