%27Met+stijgende+temperatuur+groeit+aspergehonger%27
Nieuws
© Nieuwwe Oogst

'Met stijgende temperatuur groeit aspergehonger'

Ook in Duitsland is het aspergeseizoen van start gegaan. Qua areaal is het de belangrijkste groente in Duitsland. Vorig jaar werd van ruim 23.000 hectare zo'n 131.000 ton geoogst.

'Asperges en in het voorjaar horen gewoon bij elkaar. Met de stijgende temperatuur groeit de asperge en ook de aspergehonger', zegt Joachim Rukwied, voorzitter van de Duitse boerrenbond DBV.

Vanwege het koude weer begint het aspergeseizoen 2018 later dan in het voorgaande jaar. Vanaf de tweede week van april wordt een groeiend aanbod Duitse asperges verwacht. Met deze groente is het importaandeel laag.

In Duitsland is de mate van zelfvoorziening meer dan 80 procent, wat aangeeft dat de liefhebbers vooral de voorkeur geven aan lokale en regionale asperges. Voor Rukwied geen verrassing: 'De beste asperges komen uit Duitsland en het liefst vers en direct van de boeren.'

Nederlands areaal

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het areaal in Nederland vorig jaar met 6 procent gegroeid naar 3.790 hectare. De telers oogsten vorig jaar 18.600 ton. Het grootste areaal asperges staat in de provincie Limburg (61 procent) en Noord-Brabant (34 procent).

Het aspergeseizoen eindigt traditiegetrouw op 24 juni (Sint Jan).

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer