Omzet ZON boet 3 procent in

Koninklijke ZON heeft in 2017 met 286 miljoen euro een omzet gedraaid die 9 miljoen euro ofwel 3 procent onder het niveau van 2016 ligt.

Omzet+ZON+boet+3+procent+in
© VidiPhoto

Volgens de veiling in groente en fruit is de omzet beïnvloed door de verminderde beschikbaarheid van product uit de belichte teelt in de eerste helft van het jaar. 'Dit was een naijlend gevolg van de hagel- en stormbuien in juni 2016', aldus de directie. 'Pas in de tweede helft van 2017 was sprake van een geheel herstel van het aanbod.'

ZON heeft over het gehele groente- en fruitaanbod dezelfde gemiddelde prijs gerealiseerd als in 2016. Het bedrijf zegt dat haar uitbetaalprijzen in het afgelopen jaar tot de hoogste behoorden in de Benelux. De in 2015 gestarte samenwerking met Spaanse coöperaties is in 2017 gegroeid, blijkt uit het jaarverslag van ZON. Deze verbintenis maakt het de veiling in Venlo om klanten het gehele jaar een breed productaanbod voor de klok te bieden. Hierdoor is het aantal klanten gegroeid.

Minder leden

Het aantal leden van ZON is opnieuw gedaald. Per 1 januari 2017 had de afzetorganisatie 221 leden. Gedurende dat jaarhebben zich drie nieuwe leden aangemeld en hebben 25 telers hun lidmaatschap beëindigd, waarvan negen bedrijfsbeëindigers. Per 1 januari 2018 zijn er twee nieuwe leden bijgekomen, waardoor ZON aan het begin van dit jaar 201 leden telde.

In het jaarverslag is een risicoparagraaf opgenomen. Daarin staat dat een mogelijke vermindering van ledenaantal en uiteindelijk areaal invloed heeft de productbeschikbaarheid bij ZON en op haar commerciële mogelijkheden en relevantie. Ook de resultaten van operationele afdelingen staan dan onder druk door afname van te verwerken product. Als antwoord hierop heeft ZON een afzetstrategie die langs twee sporen loopt. Bij het accountmanagement zijn de telers direct gekoppeld aan klanten. Daarnaast heeft de veilingklok een belangrijke rol bij de afzet.

Directie is tevreden

Directie en bestuur zijn tevreden over de ontwikkelingen in 2017. 'ZON is ervan overtuigd dat we met de huidige duale verkoopstrategie meer telers kunnen bedienen', stelt algemeen directeur Michiel van Ginkel.

De veiling heeft vorig jaar een winst behaald van 766.000 euro, die vergelijkbaar is met 2016. Voor Fresh Park Venlo was 2017 een goed jaar Doordat er zich meer bedrijven hebben gevestigd is de bezettingsgraad bijna 100 procent.

Verwachtingen 2018

De directie verwacht dat het resultaat in 2018 negatief wordt beïnvloed door het geheel wegvallen van GMO-subsidies. 'De uitdaging is om kritisch te kijken naar het kostenniveau van de eigen organisatie, waar de focus ligt op staf- en overheaddiensten. Er blijft geïnvesteerd worden in het uitbouwen van de strategie en het inzetten van mensen en middelen rondom marketing. Er wordt geen materiële afname van het aantal medewerkers verwacht.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer