Met selectieve robot asperges oogsten

Nadat AVL Motion in oktober 2017 berichtte dat ze werken aan een selectieve oogstrobot voor asperges, bleef het enige tijd stil. Nu is er nieuws: de eerste autonome oogstmachine ter wereld.

Met+selectieve+robot+asperges+oogsten
© Eigen Foto

De planning is dat AVL Motion de robot aan het einde van aspergeseizoen 2018 in de markt zet en vanaf seizoen 2019 in werking te zien zal zijn op nationale en internationale aspergevelden.

Eerder dit jaar meldde Cerescon dat de eerste verkochte selectieve aspergeoogstmachine (de Sparter) op weg naar een aspergebedrijf in Frankrijk. De machine is ontwikkeld en geassembleerd in de bedrijfshal in Heeze, Noord-Brabant.

Avonduren

AVL Motion uit Westerbeek (ook Noord-Brabant) heeft hard gewerkt aan de doorontwikkeling van de robot. In oktober vorig jaar werd er voornamelijk in de avonduren gewerkt, nu zijn er vijf man personeel fulltime bezig met de machine.

'We gaan pas met de machine de markt op als alle risico's zijn uitgesloten'

Alle functionaliteiten zijn getest. De machine is startklaar om (bijna) zelfstandig de asperges te oogsten. Het is een oplossing voor de grote arbeidsbehoefte in de sector. Met een capaciteit van 15 hectare is op de inzet van zo'n negentien medewerkers te besparen.

Laatste afstemming

Het komende seizoen zal de machine verder worden getest. Naast de laatste afstemming van de verschillende functionaliteiten die met elkaar moeten samenwerken, zal dit seizoen ook in het teken staan van duurtests en tests op bestendigheid tegen weersinvloeden.

Het idee bij de ontwikkeling van de oogstmachine was om zoveel mogelijk uit te gaan van mechanische werking. Hoe meer regeltechniek en elektronica, hoe groter de kans op storingen. En vooral bij slecht weer.

Software storing

Ook is een mechanische storing makkelijker te verhelpen dan bijvoorbeeld een software storing. De machine heeft dus vooral een mechanische werking, maar zand, regen, water en wind kunnen toch roet in het eten gooien.

'We gaan pas met de machine de markt op als alle risico's zijn uitgesloten en de machine volledig volgens plan functioneert', zegt Arno van Lankveld, eigenaar en oprichter van AVL Motion.

Bijna zelfstandig

De machine is onderscheidend op twee gebieden. Ten eerste werkt de oogstrobot van AVL (bijna) geheel zelfstandig. De machine volgt tijdens de oogst met constante snelheid het aspergebed.

Voorop de machine zit een mechanisme dat het aspergebed ontdoet van de folie. De machine detecteert zelf wanneer deze aan het eind van het bed is. Dan volgt het enige moment waarop menselijke hulp nodig is. Met behulp van een joystick wordt de machine gedraaid waarna het zijn weg kan vervolgen op het volgende bed.

De machine bepaalt de locatie van de asperge en snijdt met behulp van de gepatenteerde oogstmodule de asperge op de juiste lengte af. Daarna wordt deze voorzichtig uit de aarde gehaald. Eén oogsthandeling duurt op deze manier een fractie van de tijd van een traditionele oogsthandeling.

Herstel aspergebed

Na de oogst zorgt de machine voor herstel van het bed, waardoor het zandbed gedurende het gehele seizoen intact blijft. Ook is de bodemdruk minimaal omdat de oogstmachine voorzien is van rupsbanden.

Het tweede onderscheidende en aansprekende element is de compactheid van de machine. Bij het vervoer tussen verschillende akkers past de machine op een tridem kiepaanhanger en is dus transportabel door een chauffeur met BE-rijbewijs.

De klok rond

De machine werkt de klok rond en van iedere acht uur wordt gemiddeld één uur besteed aan het afhalen van de asperges en het keren van de machine aan het einde van de rij. Het advies van AVL is om één keer per dag te oogsten.

Over de hele dag zijn slechts drie personen nodig om de machine te bedienen. De machine is zelfrijdend en wordt door één persoon bediend. Bovendien blijft de trekker van de klant beschikbaar voor andere werkzaamheden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer