Zwerfafval+doodt+jaarlijks+vierduizend+stuks+vee
Nieuws
© Gouke Wilpstra

Zwerfafval doodt jaarlijks vierduizend stuks vee

Ieder jaar gaan in ons land tussen de 3.813 en 4.244 landbouwhuisdieren dood door het eten van zwerfafval. Deze uitval zorgt niet alleen voor veel leed bij dieren en veehouders, maar kost de sector miljoenen euro's.

De directe schade komt voor de veehouderij uit tussen de 2,9 en 3,2 miljoen euro en de totale schadepost loopt op tot 10,3 tot 16 miljoen euro. Boven op de directe schade komen nog kosten als gevolg van melkproductiedaling, behandeling van dieren en opruimen van afval. In totaal worden de jaarlijkse kosten geraamd tussen die 10,3 en 16 miljoen euro voor de sector, per veehouder gaat het om een bedrag van tussen de 392 en 652 euro.

Dat stelt Robin van der Bles, masterstudent Management, Economics & Consumerstudies aan Wageningen University, in een onderzoek naar de gevolgen van zwerfafval voor de Nederlandse landbouwhuisdieren. Bron voor zijn conclusies is onder meer een enquête die door 250 houders van runderen, schapen en geiten is ingevuld.

Bloedingen

Ruim 34 procent van de ondernemers rapporteerde dat op hun bedrijf in de afgelopen vijf jaar minimaal één dier is overleden aan scherp-in. Dat is letsel als gevolg van bloedingen door het eten van voer met daarin scherpe metaaldelen, zoals door voederwinning vermalen blik.

Er komt een onderzoek naar de gevolgen van zwerfafval voor de veehouderij. Uit de enquête komt verder naar voren dat ondernemers minimaal één uur per maand bezig zijn met het opruimen van zwerfafval uit hun land. De derving aan melkgeld berekent Van der Bles op tussen de 0,9 en 3,2 miljoen euro in Nederland. De behandeling van scherp-in komt landelijk op tussen de 0,8 en 1 miljoen euro per jaar.

Blikjes niet magnetisch

De behandeling van scherp-in bestaat vaak uit het inbrengen van een magneet. Overigens helpt dit niet tegen de vaak aangetroffen aluminium drankblikjes, omdat die niet magnetisch zijn.

Omdat de kans bestaat dat vooral ondernemers met problemen reageren op de enquête, vond ook een referentieonderzoek plaats. Daarbij wisten ondernemers niet dat de vragen over zwerfafval en scherp-in zouden gaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer