Ruim baan voor boerenzonnepark in Flevoland en Drenthe

Zowel Drenthe als Flevoland wil de aanleg van zonneparken in het buitengebied ruim baan bieden. Dat blijkt uit de behandeling van de omgevingsvisies van beide provincies eerder deze week.

Ruim+baan+voor+boerenzonnepark+in+Flevoland+en+Drenthe
© Harry Tielman

Voor de opwekking van zonne-energie op de grond laten deze provincies de teugels vieren. Het hele buitengebied is in principe zoekgebied. Ze vragen daarbij aan de gemeenten om verstandig beleid te maken.

Waar Provinciale Staten in Flevoland eerder uiterst terughoudend waren om landbouwgrond in te zetten voor zonne-energieparken, lijkt nu de omslag te worden gemaakt. In het provinciebestuur is draagvlak om voor 2030 in ieder geval 1.000 hectare aan zonneweides te realiseren. Gemeenten krijgen hierin het voortouw.

• Bekijk ook: Drentse milieufederatie kritisch op snelle opmars zonneparken

Doelstellingen

Verschillende Flevolandse gemeenten hebben al aangegeven het liefst meer te willen realiseren dan 1.000 hectare, om zo hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen halen. Provinciale Staten zijn daar vooralsnog terughoudend in, omdat dan de kans bestaat dat het vullen van daken met zonnepanelen in het gedrang komt. De discussie daarover is overigens nog niet afgerond.

In Drenthe wordt een gelijksoortige omslag voorgesteld als in Flevoland. Tot nu toe hanteerde de provincie de afwegingsladder: eerst op daken en in stedelijk gebied, dan bij bestaande infrastructuur als wegen en bedrijventerreinen, daarna pas op landbouwgrond.

Inmiddels is het aantal initiatieven voor zonneparken in het Drentse buitengebied haast niet meer te tellen. Natuur en Milieufederatie Drenthe schat dat er nu al voor 5.000 tot 7.500 hectare aan claims ligt. De keus of en waar die parken komen, wil ook het Drentse provinciebestuur grotendeels overlaten aan de gemeenten.

Maximum

Dat gemeenten nu ruim baan lijken te krijgen, betekent nog niet dat ze ook vrij spel hebben. Naast de discussie over het Flevolandse maximum, willen beide provincies een aantal spelregels blijven hanteren. Het gaat dan over zaken als een goede ruimtelijke inpassing, eventuele bundeling met andere initiatieven en netwerken en draagvlak in de omgeving voor de aanleg. Flevoland gaat er ook van uit dat een zonnepark een tijdelijke installatie blijft.

Regiobestuurder Arnold Michielsen zegt dat LTO Noord vooralsnog vasthoudt aan de afwegingsladder. 'Tweederde van de leden in Flevoland geeft daar de voorkeur aan. Eenderde wil het vrij laten. Maar met de afwegingsladder zijn de doelstellingen ook haalbaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer