Drentse+milieufederatie+kritisch+op+snelle+opmars+zonneparken
Nieuws
© Harry Tielman

Drentse milieufederatie kritisch op snelle opmars zonneparken

De Natuur en Milieufederatie Drenthe maakt zich zorgen over de stortvloed aan plannen voor zonneparken in Drenthe. Gemeenten worden overspoeld met aanvragen, maar dat kan ten koste gaan voor het draagvlak voor zonne-energie, waarschuwt directeur Reinder Hoekstra.

'De ontwikkeling van zonne-energie gaat razend hard. Daar hangen we graag de vlag voor uit. Maar boven deze stormachtige ontwikkelingen tekenen zich nu ook donkere wolken af', aldus Hoekstra.

Projectontwikkelaars storten zich volgens hem massaal op het buitengebied, verleiden grondeigenaren met gouden bergen en zoeken naar maximale ruimte tegen de laagste prijs. Al die plannen geven onrust bij omwonenden en dat vermindert het draagvlak voor zonne-energie. 'Als Natuur en Milieufederatie roepen we alle betrokkenen op tot een gezonde pas op de plaats. '

Tientallen initiatieven

Het aantal initiatieven voor zonnecentrales in het buitengebied van Drenthe is volgens Hoekstra niet meer te tellen. 'Bij diverse gemeenten zijn tientallen initiatieven binnengekomen. In een aantal gevallen gaat dat in totaal om 500 tot 1.000 hectare. Als we deze lijn doortrekken dan gaat het in Drenthe in totaal inmiddels om zo'n 5000 à 7500 hectare aan zonnecentrales.'

Het valt Hoekstra op dat vooral de grondopstellingen in het buitengebied lijken te scoren. 'Daken en industrieterreinen blijven achter, terwijl we daar eigenlijk mee zouden moeten beginnen. Dat heeft niet alleen te maken met ruimtegebruik, maar ook met de vraag: waar wordt de meeste energie verbruikt?'

Regulering

Als het aan de milieufederatie ligt, komt er meer regulering rond vestiging van zonneparken. Hoekstra: 'Diverse gemeenten hebben al ruimtelijke kaders of zijn bezig met het opstellen daarvan. Gemeente Assen heeft alle initiatiefnemers in de wacht gezet totdat dit raamwerk klaar is. Die actie juichen wij toe.'

Hoekstra stelt ook vast dat het beleid van provincie Drenthe niet eenduidig is. 'Het provinciebestuur hanteert in haar huidige beleid de zonneladder als afwegingskader. Tegelijkertijd stelt de provincie in een aanpassing van de omgevingsvisie voor om de remmen los te gooien.'

Zoekgebied

Gedeputeerde Staten lijken volgens Hoekstra heel Drenthe tot zoekgebied te willen verklaren voor meer zonne- en windenergie.'Wij vinden dit het verkeerde signaal en roepen provincie en gemeenten op om te komen tot een gezamenlijk aanpak. Overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties moeten wat ons betreft op korte termijn om de tafel om hier samen een betere weg in te vinden.'

Als natuur- en milieuorganisatie ziet Hoekstra nog wel degelijk mogelijkheden in het buitengebied voor zonne-energie, als het maar gebeurt op basis van samenwerking tussen alle partijen. 'Je moet samen kijken naar goede inpassing, combinaties met natuur- en landschapsbelangen en mogelijkheden voor lokale energiecoöperaties.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer