Snel+duidelijkheid+over+teruggave+suikerheffing
Nieuws
© Twan Wiermans

Snel duidelijkheid over teruggave suikerheffing

De teruggave van de te veel betaalde productieheffing suiker in het jaar 2000/2001 is vanaf 27 maart bekend, meldt Cosun.

De suikerondernemingen hebben Europese productieheffingen verrekend in de bietenbetalingen. De Europese Commissie heeft geconstateerd dat zij de productieheffingen over de jaren 1999/2000 en 2000/2001 niet juist heeft vastgesteld.

Over het jaar 1999/2000 betreft het alleen een aanpassing van de aanvullende heffing die indertijd in rekening is gebracht bij de suikerindustrie. Dit bedrag wordt uitbetaald aan de industrie en wordt niet verrekend met de telers.

BMS-biet

Over het jaar 2000/2001 krijgen de telers de door hen teveel betaalde B-heffing (plus rente) terug. Dit betekent dat de telers die in 2000 bieten hebben geleverd, een teruggave van teveel betaalde heffingen moeten ontvangen. De teruggave bedraagt 3,5242 euro per ton B-biet, wat neerkomt op ongeveer 0,70 euro per ton BMS-biet.

In totaal gaat het voor de ruim 18.000 telers en oud-telers om een bedrag van zo'n 4 miljoen euro. De afwikkeling van deze teruggave, gemiddeld ruim 200 euro per teler (inclusief rente), verloopt via Cosun.

Specificatie

Vanaf dinsdag 27 maart ontvangen alle telers die in deze periode suikerbieten hebben geleverd aan Cosun, CSM, CSV of COVAS een specificatie met het terug te ontvangen bedrag. Deze specificatie moet voor 2 mei ondertekend retour gestuurd worden aan Cosun.

Cosun zal het bedrag voor 1 oktober 2018 aan de telers terugbetalen. Telers die niet bereikt kunnen worden, die niet reageren of niet op tijd reageren verspelen hun rechten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer