Cosun+tempert+verwachtingen+voor+2018
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Cosun tempert verwachtingen voor 2018

Cosun meldt dat bietentelers komend jaar rekening moeten houden met een bietenprijs die in de buurt komt van 40 euro per ton.

'Als gevolg van de lagere suikerprijzen van dit moment op de wereldmarkt en ook in Europa houden we rekening met een bescheiden resultaat voor Suiker Unie. Dat zal resulteren in een bietenprijs die fors lager gaat zijn dan dit jaar. Het is maar de vraag of we boven 40 euro zullen uitkomen', zegt bestuursvoorzitter Dirk de Lugt van Cosun.

Gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Cosun voor 2017 tijdens een persbijeenkomst in Breda keek De Lugt samen met directievoorzitter Albert Markusse ook alvast vooruit naar het komend seizoen. 'Het lagere resultaat van Suiker Unie zal in 2018 de winst van dit bedrijfsonderdeel en daarmee de winst van coöperatie Cosun onder druk zetten', aldus Markusse.

Marktpositie behouden

Volgens De Lugt is het voor Suiker Unie zaak om in 2018 de goede marktpositie te behouden. Voor de afzet van suiker heeft Cosun in de jaren voorafgaand aan het einde van de marktordening ingezet op de zoektocht naar nieuwe markten. 'Vooral in Europa is dat goed gelukt in met name Groot-Brittannië en bijvoorbeeld Italië. Maar ook overzee kunnen we exporteren als de productie groter is dan verwacht, zoals dit jaar het geval was.'

Met een eigen vermogen van inmiddels zo'n 1,2 miljard euro heeft Cosun enige marge om een minder jaar te doorstaan. Ondanks de verwachting van een lager resultaat houdt de coöperatie daarom ook vast aan een investeringsprogramma van minimaal 180 miljoen euro, dat is gelijk aan afgelopen jaar.

Markusse: 'Komend jaar investeren we onder meer in de afronding van de capaciteitsuitbreiding van onze suikerfabrieken. Voor Aviko zijn er plannen voor nieuwe productielijnen in Duitsland en een groot vrieshuis in Steenderen. Tot slot is ook de bouw van een petfoodfabriek voor Duynie een groot investeringsproject voor 2018.'

De directievoorzitter voegt er aan toe dat hij een acquisitie niet op voorhand uitsluit. 'We kijken altijd wel om ons heen. Voorwaarde van een acquisitie is dat het over te nemen bedrijf of bedrijfsonderdeel past binnen de filosofie van onze coöperatie.'

Gevolgen Brexit

Voor de jaren na 2018 wijzen Markusse en De Lugt op de goede uitgangspositie van Cosun. 'De vooruitzichten zijn goed. We hebben een mooie portfolio waarmee we de risico's in de afzet kunnen spreiden. Wel merken we dat we steeds afhankelijker worden van de ontwikkelingen op de wereldmarkt en verder is het afwachten welke gevolgen de Brexit voor ons heeft. Groot-Brittannië is voor ons toch een belangrijke afzetmarkt', stelt Markusse.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer