Schoondijke te krap voor landbouwverkeer

Landbouwverkeer moet voortaan over een deel van de rondweg Schoondijke kunnen rijden, en niet door het dorp. Dat bepleiten ZLTO-afdeling Agrarisch West en de dorpsraad in een brief aan de provincie Zeeland.

Schoondijke+te+krap+voor+landbouwverkeer
© Monique Jansen

De reden is dat de onlangs aangepaste verkeerssituatie in het centrum van Schoondijke gevaarlijke situaties oplevert als er zwaar landbouwverkeer passeert.
Landbouwvoertuigen mogen echter niet over de noordelijke rondweg, die is aangelegd om doorgaand verkeer uit het centrum van Schoondijke te weren, en moeten dus noodgedwongen door het centrum rijden. Maar die optie is nu dus eigenlijk geen optie meer, stellen zowel ZLTO Agrarisch West als de plaatselijke dorpsraad.

'Wat er nu is aangelegd is een moeilijke en gevaarlijke route voor zwaar landbouwverkeer', vindt akkerbouwer Rinco de Koeijer uit Schoondijke. 'Door de aangelegde bochten is er weinig overzicht en het is bovendien allemaal te smal. Er zijn ook geen uitwijkmogelijkheden. We hebben getest met een aardappelrooier en toen werd al snel duidelijk dat tegemoetkomend landbouwverkeer elkaar niet kan passeren.'

De Koeijer heeft namens ZLTO tijdens de terinzagelegging van de plannen de tekeningen bekeken. 'We wisten in eerste instantie als ZLTO-bestuur niets van alle plannen. De gemeente had alleen een paar boeren kort gesproken. Toen wij de tekeningen onder ogen kregen dachten we in eerste instantie dat het wel zou moeten kunnen. Maar de kneep zat hem in de details, zo blijkt nu.'

Snelle oplossing

De Koeijer zit inmiddel niet meer in het afdelingsbestuur, maar heeft als akkerbouwer in Schoondijke wel een direct belang bij een snelle oplossing.
Het zou dan gaan om openstelling van het noordelijke deel, oftewel het stuk richting Breskens, tussen de twee rotondes bij het dorp. Dat is praktisch prima te doen, vinden de briefschrijvers. Het kost geen geld, en in tegenstelling tot het andere stuk van de rondweg is de maximumsnelheid daar al 80 kilometer per uur.

'Als de provincie niets ziet in ons voorstel, dan zal er op de een of andere manier toch ruimte geschept moeten worden op het dorpsplein', stelt De Koeijer. 'Het zal dan weer op de schop moeten. Maar we wachten eerst de reactie van de provincie af. Hetzelfde is in Breskens gebeurd en daar mag het landbouwverkeer ook een stuk over de provinciale weg.'

De rondweg werd zo'n vijf jaar geleden aangelegd, als eerste deel van de reconstructie van de N61, maar heeft geen parallelwegen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer