Vogelpopulatie Duin- en Bollenstreek stabiel

Weide- en akkervogels die graag broeden in de Duin- en Bollenstreek lijken stabiele populaties te hebben. De patrijs staat vrij zwak en daarom start daarvoor dit seizoen in samenwerking met boeren een beschermingsproject.

Vogelpopulatie+Duin%2D+en+Bollenstreek+stabiel
© Paul Venderbosch ANLV Geestgrond

Uit een presentatie van Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging (ANLV) Geestgrond op 1 maart blijkt dat in 2017 op ruim 600 hectare bollenland de vogels in kaart zijn gebracht. Vrijwilligers van Geestgrond gaan ook dit voorjaar weer op pad om de broedparen van bollenvogels te tellen op bollenvelden.

Typische broedvogels van het bollenland zijn de Veldleeuwerik en de Gele kwikstaart. De populaties van deze soorten lijken vrij stabiel. Daarnaast lijken weidevogels, zoals de Kievit en de Scholekster zich ook prima thuis te voelen op de bollenvelden.

Patrijzen

Ook de Patrijs is een typische vogel op de bollenvelden. De populatie is al jarenlang laag. Om die reden start ANLV Geestgrond, in samenwerking met Sovon en met subsidie van de Provincie Zuid-Holland, een nieuw project.

Met dit project wordt dit voorjaar de populatie van de Patrijs in de gehele Bollenstreek in kaart gebracht. Daarnaast worden voorbereidingen getroffen voor concrete maatregelen om de populatie te laten toenemen. Dit doet ANLV Geestgrond in samenwerking met agrarische ondernemers en andere beheerders van het buitengebied.

Vrijwilligers

Mede vanwege het opstarten van het project voor de patrijs zoekt ANLV Geestgrond naar nieuwe vrijwilligers die in het voorjaar vogels willen gaan tellen of ander vrijwilligerswerk willen doen, zoals gegevens verwerken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer