Nederland belangrijke handelshub quinoa

De handel in quinoa via Nederland is de laatste vier jaar verdrievoudigd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nederland+belangrijke+handelshub+quinoa
© Nieuwe Oogst

Nederland importeerde in 2016 een recordhoeveelheid van 5,5 miljoen kilo quinoa. Ook de export van quinoa nam de afgelopen jaren toe, van 1,4 miljoen kilo in 2012 tot 3,5 miljoen kilo in 2016. In het eerste halfjaar van 2017 bedroeg zowel de import als de export van quinoa 2,1 miljoen kilo.

Ruim 63 procent van de geïmporteerde quinoa is niet bestemd voor de Nederlandse markt, maar wordt weer uitgevoerd. Het overige deel blijft voor consumptie in Nederland. In 2016 was meer dan 2 miljoen kilo geïmporteerde quinoa beschikbaar voor consumptie in eigen land, vier jaar eerder was dat nog 267.000 kilo.

Vooral import uit Peru

Veruit het belangrijkste importland voor quinoa is Peru met bijna 4,1 miljoen kilo, gevolgd door Bolivia met ruim 0,9 miljoen en Chili met 0,4 miljoen kilo. Ook importeert Nederland quinoa uit Europese landen, met name uit het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Nederland exporteert vooral naar Europese landen. Van de quinoa die in 2016 vanuit ons land werd verkocht ging 93 procent naar een ander land in de EU. Duitsland en Oostenrijk zijn de belangrijkste bestemmingen. Daarnaast worden ook kleine hoeveelheden geëxporteerd naar Azië en Amerika.

Grootste importeur

Nederland speelt een belangrijke rol als handelshub op de Europese quinoamarkt. Binnen de EU is Nederland met ruim 6 miljoen kilo de tweede grootste importeur van quinoa. Alleen Frankrijk importeert meer, ongeveer 6,3 miljoen kilo. Duitsland is derde met 5,2 miljoen kilo. Als exporteur is Nederland veruit de grootste. Frankrijk en Duitsland volgen op afstand, met 1,5 en 1,3 miljoen kilo in 2016.

Wereldwijd is de afgelopen jaren sprake van een toenemende belangstelling voor quinoa. In Nederland wordt sinds enkele jaren ook in zeer beperkte mate quinoa geproduceerd. Momenteel betreft dit ongeveer 20 bedrijven met een totale areaal van minder dan 100 hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer