Eerste+wasplaats+2%2E0+Noord+Nederland+ligt+in+Wapse
Nieuws
© Waterschap DOD

Eerste wasplaats 2.0 Noord Nederland ligt in Wapse

Landbouwwerktuigvereniging De Noeste Vlijt uit Wapse nam gisteren een nieuwe collectieve wasplaats voor landbouwvoertuigen in gebruik. De wasplaats met vloeistofdichte vloer, verrijdbare overkapping en Phytobac-systeem voorkomt dat resten gewasbeschermingsmiddel in riool of oppervlaktewater terecht komen.

De hypermoderne wasplaats aan de Bareldsweg in Wapse is voorzien van de nieuwste technieken en loopt voor op de huidige wet- en regelgeving. Ze is daarmee de eerste in zijn soort in Noord Nederland. Alle agrariërs en loonwerkers uit de omgeving kunnen op de collectieve wasplaats hun machines reinigen zodat ze dat niet meer op eigen terrein hoeven te doen.

Bacteriën

Het afvalwater met resten van gewasbeschermingsmiddelen wordt op locatie verwerkt. Het wordt afgevoerd naar Phytobac-opvangbakken waarin het afvalwater wordt opgevangen en kan verdampen. Bacteriën in de vulling van de bakken zorgen vervolgens voor afbraak van de schadelijke stoffen. De nieuwe wasplaats is een aanvulling op de huidige wasplaats van De Noeste Vlijt, die alleen vetten en olie verwerkt.

De installatie is niet alleen bedoeld voor leden van de werktuigenvereniging, ook andere agrariërs en loonwerkers zijn welkom om hun machines te reinigen. Freddy Oostra van De Noeste Vlijt legt uit: 'Het gaat niet alleen om gewone landbouwmachines. Deze wasplaats is ook geschikt voor pootmachines en maiszaaiers. Met de nieuwe wasplaats zetten we als boeren weer een stap in de goede richting.'

Deltaplan Agrarisch Waterbeheer

De nieuwe wasplaats in Wapse is onderdeel van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Waterschap Drents Overijsselse Delta en provincie Drenthe willen door bij te dragen aan projecten als de wasplaats in Wapse boeren stimuleren vooraf na te denken over duurzaam watergebruik.

De wasinstallatie in Wapse is een voorbeeldproject. LTO Noord inventariseert momenteel de andere wasplaatsen in Drenthe om te kijken of er meer van dit soort installaties zijn die kunnen worden aangepast. Regiobestuurder Tanja Beuling van LTO Noord prees het initiatief vanuit de lokale boerengemeenschap. 'Het is niet tot stand gekomen omdat de regels dat zeggen, maar omdat we als boeren zelf een schone sector willen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer