Actieplan moet uitstoot containerteelt verminderen

Waterschap Limburg en de LLTB bezoeken de komende periode zo'n honderd bedrijven in de pot- en containerteelt. Die bezoeken maken deel uit van een actieplan om de uitstoot van deze sector te verminderen.

Actieplan+moet+uitstoot+containerteelt+verminderen
© Laurens Eggen

LLTB-bestuurslid Jan Veltmans en bestuurder Har Frenken van Waterschap Limburg gaven maandag het startsein door het bezoeken van het eerste bedrijf. Pot- en containerteeltbedrijven telen gewassen op een meestal niet doorlatende ondergrond.

Geen of te kleine waterbuffers bij deze bedrijven kunnen een negatief effect hebben op het watersysteem, waardoor overtollig water niet voldoende wordt hergebruikt of afgevoerd. Met het actieplan willen de organisaties de lozingssituaties van deze bedrijven inventariseren om samen met de bedrijven, de voorzieningen te verbeteren.

Lozingssituatie

In totaal worden er zo'n 100 bedrijven in de pot- en containerteelt bezocht, voornamelijk in Noord- en Midden-Limburg. De inventarisatie is bedoeld om meer inzicht te krijgen in de bestaande lozingssituatie.

Er wordt onder meer gekeken naar het gebruik van buffers, de grootte van de buffers en het effect op de waterkwaliteit en kwantiteit. Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht om de buffers dynamisch in te zetten, zodat piekbuien beter kunnen worden opgevangen. Centraal hierbij staat het effect op de waterstanden in de beken.

Driesvenplant

De aftrap van de bedrijfsbezoeken vond vandaag plaats bij Driesvenplant BV in Meterik, een bedrijf dat blauwe bessenplanten kweekt. Door hun vermeerderingsmethode maken de planten een snelle en gelijkmatige groei door. Het telen van de planten gebeurt in potten. Driesvenplant beschikt over 10 hectare containerveld.

'De toenemende wateroverlast van de afgelopen jaren heeft geleid tot een uitvoeringsbeleidsplan voor de pot- en containerteelt, waarin het minimaliseren van wateroverlast en schade aan flora en fauna belangrijke aandachtspunten zijn', vertelt Har Frenken.

'We hebben geïnventariseerd welk effect het uitvoeringsbeleid heeft op de waterkwaliteit. De resultaten hiervan zijn vertaald in een actieplan, waar de inventarisatie van de lozingssituatie van de bedrijven een belangrijk onderdeel van is. We moeten eerst gegevens verzamelen, om daarna in gezamenlijkheid met de bedrijven passende maatregelen te kunnen treffen.'

Intensief betrokken

Jan Veltmans onderschrijft het belang van de inventarisaties: 'Met de toekomstige beleidsregels kunnen we de emissies bij de pot- en containerteelt verder terugdringen. Het actieplan met daarin de inventarisaties is samen met het waterschap tot stand gekomen. De bedrijven worden intensief bij het traject betrokken.'

De bedrijven waar inventarisaties plaatsvinden, worden door het waterschap benaderd voor het maken van een afspraak. Bedrijven mogen ook zelf contact opnemen voor het uitvoeren van een inventarisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer