LTO Noord fel tegen aanvoer vervuilde grond voor Park21

LTO Noord-afdeling Haarlemmermeer is fel gekant tegen de aanvoer van 4,5 miljoen kuub vervuilde grond voor de aanleg van Park21.

LTO+Noord+fel+tegen+aanvoer+vervuilde+grond+voor+Park21
© Park 21

Er is een te groot risico voor de voedselveiligheid en een verhoogde kans op het opwellen van kwelwater, meent de landbouworganisatie. De afdeling maakte haar bezwaren tegen de plannen al kenbaar in een zienswijze op de conceptnota Bodembeheer die de gemeente eind vorig jaar ter inzage heeft gelegd. Dinsdag wordt met de LTO-leden gesproken over nadelige effecten van het voornemen, terwijl donderdag de raadsleden in een besloten sessie over de plannen worden geïnformeerd.

Bedoeling is om delen van het Park21-gebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep te verhogen. 'Het gaat hierbij om een kronkelende padenstructuur en een heuvelpartij', vertelt afdelingsvoorzitter Ton van Schie van LTO NOord. 'Met die flinke ophogingen neemt de bodemdruk toe, met het risico dat er in de aanliggende gebieden kwelwater naar bovenkomt.'

Heel link

Van Schie: 'Dat is een heel link verhaal voor de productie van voedselgewassen. Daarom hebben we al in een veel eerder stadium onze bezwaren gemaakt bij de gemeente, maar nu zijn er dus zelfs plannen voor de aanvoer van grond in de categorie Vervuilingsgraad Industriegrond.'

Al jaren steggelen we met de gemeente om door te pakken met de ontwikkeling van PARK21

Ton van Schie, voorzitter LTO Noord-afdeling Haarlemmermeer

De beoogde grond is afkomstig uit omliggende gemeenten. 'Volgens de wethouder zit er een verschil van 10 euro tussen de aanleg met schone grond en industriegrond. Dit naar aanleiding van vragen door CDA-raadslid Dick Blom vorige maand aan het college van B&W.'

Geen financieel voordeel

Dat laatste bestrijdt de gemeente. Volgens wethouder ruimtelijke ordening John Nederstigt levert het de gemeente geen financieel voordeel op. 'Door het gebruik van deze grond kan de geplande parklaag worden aangelegd. In die zin levert het de gemeente trouwens ook geen financieel nadeel op.'

Van Schie begreep uit een eerdere gemeentelijke reactie dat de Haarlemmermeer ook een gedeelde verantwoordelijkheid voelt binnen de Metropool Regio Amsterdam. 'Onder die noemer schrijven ze het weg. Dat is allemaal mooi en aardig, maar waarom wordt die grond niet voor andere doeleinden benut? Er moet ook nog veel worden gebouwd in de omliggende gemeenten.'

• Bekijk ook: LTO Noord wil kaarten open voor Park21

Doorn in het oog

De ontwikkelingen rondom Park21 zijn de landbouworganisatie sowieso een doorn in het oog. 'Al jaren steggelen we met de gemeente om door te pakken, daarvoor dan ook voldoende middelen beschikbaar te stellen en zo eindelijk duidelijkheid te verschaffen aan de ondernemers in het gebied. Steeds tevergeefs.'

Nu liggen deze plannen er, waarbij de agrarische kavelstructuur op diverse plekken wordt doorsneden, zegt Van Schie. Nederstigt verwijst in zijn reactie naar de vaststelling van het Masterplan Park21 in 2011, toen al voor de ophoging is gekozen.

Hoogwaardige beleving

Nederstigt: 'Een parklaag zorgt voor een kwalitatief hoogwaardige beleving. Het ervaren van de polderlaag wordt namelijk tweeledig; door midden in de polder te staan, maar ook de polderlaag te kunnen zien vanaf de parklaag.'

Dat daarvoor grond van buitenaf moet worden aangevoerd is onvermijdelijk, stelt de wethouder. 'Binnen de gemeente is onvoldoende grond beschikbaar. De industriegrond kan als onderlaag in de parklaag dienen. Deze voldoet gewoon aan de wettelijke eisen.'

Angst voor vervuiling

De angst voor vervuiling is volgens Nederstigt ongegrond: 'Industriegrond mag niet uitloogbaar zijn, zoals dat heet. Dit houdt in dat water en bodem niet kunnen worden verontreinigd.'

Van Schie werpt tegen dat er naast de parklaag ook sloten moeten worden gegraven. 'Maak die dan maar wat breder om voldoende grond te winnen. Of maak de parklaag iets minder hoog. Daarmee zouden we het in de Haarlemmermeer bij gebiedseigen grond houden en dat zal een hele geruststelling zijn voor de ondernemers in het gebied.'

Onrust

Woensdag werd nog een informatieavond gehouden over de verplaatsing van 5.000 kuub vervuilde grond van Schiphol-Oost naar Rozenburg. Hierover bestaat grote ongerustheid, met name bij de inwoners van Rijsenhout.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer