S%C3%BAdwest%2DFrysl%C3%A2n+steggelt+over+bestemmingsplan
Nieuws
© Frans Mulder

Súdwest-Fryslân steggelt over bestemmingsplan

Het nieuwe bestemmingsplan Súdwest-Fryslân roept heel wat vragen bij gemeenteraadsleden en inwoners op. Deze week vergaderden de commissieleden Doarp, Sted en Omkriten hierover.

Tegen het bestemmingsplan zijn 133 bezwaren ingediend. Bijna veertig daarvan gaan over de uitbreiding van het vermeerderingsbedrijf Hemelumer Hoeve in Hemelum. Zij willen hun bedrijf uitbreiden om meer ruimte te krijgen voor hun dieren. Gemeenteraadsleden en insprekers verwachten hierdoor meer overlast.

Debby Lorist gaf aan dat het bedrijf overal rekening mee heeft gehouden waar het mee rekening moet houden. 'Door deze ontwikkeling wordt het juist aangenamer voor de omgeving, met onder andere luchtwassers. We hebben alle inspanningen verricht en voldoen aan alle wet- en regelgeving. We verwachten nu positieve ondersteuning van de gemeente.'

Uitbreiding

Wethouder Gea Akkerman houdt vast aan de afspraken die met de voormalige gemeente Nijefurd in 2010 en in 2014 met gemeente Súdwest--Fryslân over de uitbreiding zijn gemaakt. 'De raad heeft er toen mee ingestemd, wij volgen dit op.'

Akkerman geeft aan die dat besluit moeten meenemen. 'Het is al heel ver in het traject. We doen hiermee niets verkeerd, het is alleen heel moeilijk te begrijpen omdat het nu terugkomt in het bestemmingsplan. Als we dit uit het bestemmingsplan halen, zal de Raad van State zeggen dat de uitbreiding er toch weer in moet.'

Enorme klus

Het vaststellen van het bestemmingsplan duurt inmiddels al vijf jaar. 'Het is een enorme klus', aldus de wethouder. Dat heeft er mee te maken dat Súdwest-Fryslân de grootste gemeente van Nederland is en dat dit ook het ook het grootste bestemmingsplan is dat wordt vastgesteld. Begin oktober besluit de raad van de gemeente over het bestemmingsplan buitengebied.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer