Kritische+blik+op+rantsoen+melkgeiten
Nieuws
© Bert Kamp

Kritische blik op rantsoen melkgeiten

Het telen en beoordelen van goed ruwvoer voor geiten en lammeren moet kritisch onder loep worden genomen. Nog te vaak wordt bij het optimaliseren van een geitenrantsoen naar de criteria voor melkvee gekeken.

Dat stelt mengvoederbedrijf Gelre IJsselstreek (GIJS). Het bedrijf hield deze week een bijeenkomst voor melkgeitenhouders waarbij een aantal experts hun licht liet schijnen over de samenstelling van goed ruwvoer voor melkgeiten.

Naast het delen van kennis werd er op het land en bij de geiten gekeken hoe ruwvoer goed tot zijn recht kan komen. GIJS koos er in dit geval voor om bij het biologisch melkgeitenbedrijf van de familie Reimert in Mariënheem te gaan kijken, omdat goed ruwvoer daar nog meer van belang is.

Maag

Gerard, Ans en hun dochter Lisa Reimert melken 1.300 melkgeiten en beschikken over 85 hectare land. 'Het maken van goed ruwvoer voor melkgeiten verschilt niet met hoe het in de melkveehouderij gebeurt', zegt Gerard Reimert, die in het verleden zelf ook melkveehouder was. 'Waar het aan ontbreekt, is dat we nog niet goed weten wat voer in de maag van de melkgeit doet', stelt de ondernemer. Om die reden is voerleverancier GIJS bezig met proeven om dat laatste beter te achterhalen.

Bij Reimert doen de geiten het vooralsnog op graskuil, mais en brok. Ook het krachtvoer wordt zoveel mogelijk op het eigen bedrijf geteeld. 'Van ons laatste najaarsgras laten we eiwitrijke grasbrok maken', vertelt Reimert.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer