Biologische+sector+groeit+7+procent
Nieuws
© Gérard Damoiseaux.

Biologische sector groeit 7 procent

De biologische sector is in 2017 gegroeid met 7 procent. De verwachting vooraf lag iets lager (6 procent). In totaal nam het aantal biologische bedrijven geregistreerd bij Skal Biocontrole met 420 toe. De groei zat met name in handel en verwerking. Dat meldt Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische sector.

Bionext signaleert in de landbouw steeds meer nieuwe instromers, vooral bij de varkenshouders, melkveehouders en (glas)tuinbouw, met name in Zuid-Nederland. De drie zuidelijke provincies hebben tot nu toe het laagste percentage biologisch areaal.

In Noord-Brabant en Limburg groeide het areaal in omschakeling in 2017 hard ten opzichte van 2016. In Noord-Brabant was in 2016 131 hectare in omschakeling, in 2017 groeide dat naar 642 hectare. In Limburg was het 54 hectare en was in 2017 256 hectare in omschakeling. Zeeland heeft in 2017 een inhaalslag gemaakt in areaal in omschakeling en groeide van 35 naar 263 hectare.

Ruimte voor meer

Bionext stelt verder dat er ruimte is voor meer biologische landbouwbedrijven. Het aantal biologische boeren en tuinders nam toe met 164. Het biologische areaal nam toe met 7.751 hectare, maar verdere groei in de biologische landbouw is hard nodig om aan de sterk groeiende vraag te voldoen, zo meldt Bionext.

'Onze verwachting is dat de vraag in 2018 met bijna 10 procent groeit'

Bionext-manager Miriam van Bree licht toe: 'Onze verwachting is dat de vraag naar biologische producten in 2018 met bijna 10 procent groeit en dat de biologische landbouw in 2018 met 5 procent groeit. Er is dus volop ruimte in de markt voor nieuwe biologische boeren.

Provincies stimuleren

Bionext ziet een prominente rol voor provincies als het gaat om het stimuleren van biologische landbouw. De provincies kunnen bijvoorbeeld omschakelprojecten organiseren, vindt Van Bree. Groningen en Limburg hebben op dit moment zo'n biologisch promotieprogramma.

Van Bree: 'Boeren kunnen hierbij via een introductiecursus kennismaken met biologisch, in een keukentafelgesprek met een expert doorpraten over financiële en bedrijfsmatige aspecten. In Limburg kunnen omschakelaars al hun vragen kwijt bij 'boerenbuddies': een ervaren bio-boer fungeert hierbij als vraagbaak. Andere provincies kunnen deze aanpak zo overnemen.'

• Bekijk ook: Stabieler inkomen door overstap naar biologisch

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer