Defecte luchtwasser oorzaak vissterfte

Bij een mestverwerkingsbedrijf heeft een lekkende luchtwassser gezorgd voor een vervuiling van rivier de Aa, bij het Brabantse Asten. Het zorgde voor een massale vissterfte.

Door een lek in de luchtwasser was de uitgestoten lucht verontreinigd, stelt Omroep Brabant. Medewerkers van waterschap Aa en Maas vonden maandag duizenden dode vissen in de Aa. Uit onderzoek van het waterschap bleek dat er veel ammonium zat in een zijtak van de rivier. Dit was afkomstig van het erf van het mestverwerkingsbedrijf.

Ook was er een hoge zuurstofwaarde in de rioolwaterzuivering, wat duidt op lozingen. De waterzuivering liet verder volstrekt normale waarden zien, meldt het waterschap.

Vissen bovendrijven

Begin deze week dreven vooral kleine vissen op het water. Later kwamen ook grote vissen bovendrijven. Deze zijn vermoedelijk beter bestand geweest tegen de stoffen in het water of krijgen nu last van de warmte.

Volgens de eigenaar van de luchtwasser is enorm geïnvesteerd in de juiste materialen. Hij verwondert zich erover dat het dan toch fout kan gaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer