Jongeren+SGP+pleiten+voor+eenvoudig+en+effectief+fosfaatbeleid
Nieuws
© Dirk Hol

Jongeren SGP pleiten voor eenvoudig en effectief fosfaatbeleid

De Nederlandse boeren hebben dringend behoefte aan een eenvoudig en effectief fosfaatbeleid dat de bodem- en waterkwaliteit waarborgt zonder een overvloed aan bureaucratische rompslomp. Dat stelt een manifest van de jongerenorganisatie van de SGP.

Het manifest is opgesteld door de commissie Duurzame Ontwikkeling en Landbouw van de SGP-jongeren. Zaterdag is het in Utrecht aangeboden aan LNV-minister Carola Schouten.

Kernwoord in het manifest is 'balans', legde commissielid Pieter Meijers uit aan de bewindsvrouw. Dat betekent onder meer dat boeren de mogelijkheid moeten krijgen om zoveel te bemesten als het land nodig heeft. Daarvoor zouden de huidige gebruiksnormen voor fosfaat aangepast moeten worden.

Gewasgerichte normen

'De fosfaatgebruiksnormen zullen meer gewasgericht moeten worden, net als de stikstofgebruiksnormen', aldus het manifest. 'Daarnaast moet er ruimte zijn om een reparatiebemesting uit te voeren als de fosfaattoestand van de bodem aan de lage kant is. Een Pw-getal tussen de 40 en 55 moet het uitgangspunt zijn.'

De SGP-jongeren vragen de overheid verder om aandacht te besteden aan het vereenvoudigen van de aanvraag van fosfaat- en stikstofdifferentiatie. De drempel die telers ondervinden om dat aan te vragen, zou omlaag moeten.

Schouten wijst op actieplan

Minister Schouten noemde het zesde actieplan Nitraatrichtlijn dat ze in december in Brussel heeft ingediend. Volgens haar biedt dat de boeren al meer ruimte en houdt het rekening met de bodemvruchtbaarheid.

Jaap van Wenum, voorzitter van LTO Akkerbouw, gaf aan dat de verruimingen in het zesde actieplan voor de boeren maar heel erg gering zijn. 'De praktijk zal uitwijzen of dat kleine beetje extra voldoende is', reageerde hij terughoudend op de uitlating van Schouten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer