Markt+fosfaatrechten+kabbelt+voort
Nieuws
© Dirk Hol

Markt fosfaatrechten kabbelt voort

De markt in fosfaatrechten is deze maand een stuk rustiger dan in januari. Veel melkveehouders zijn afwachtend en willen zekerheid over een nieuwe derogatie.

Na een langzame start begin januari kwam in de tweede helft van die maand de handel in fosfaatrechten aardig op gang. Melkveehouders hadden immers de beschikking over hun toebedeelde fosfaatrechten binnen en boeren die snel extra rechten wilden, sloegen hun slag.

De prijzen lagen toen gemiddeld op zo'n 190 euro per kilo en schommelden. Inmiddels zijn die stabiel en gedaald naar rond de 180 euro, melden bemiddelaars in fosfaatrechten. 'Momenteel zien we dat de prijs eerder zakt dan dat die stijgt. De handel staat onder druk', stelt Pieter Schuit van Quotamel. De meeste kopers komen van boven de rivieren, de meeste aanbieders uit het zuiden van het land.

Afwachtend

Vooral de laatste weken in februari zijn rustig. 'De handel kabbelt voort', meldt Theo van Gendt van Fosfaatloket. De I&R-fraude heeft volgens hem zeker invloed op de stemming bij melkveehouders. 'Veel boeren zijn daardoor afwachtend.'

Schuit stelt dat de handel in fosfaatrechten zeker nog toeneemt. 'Maar het is moeilijk te voorspellen wanneer dat zal gebeuren.' Van Gendt adviseert daarom risico's te spreiden. 'Dat geldt voor verkopers en kopers. Het is echt gokken wanneer de prijs gunstig is.'

Derogatie

Ids Schaap van Fosfaatrecht.nu stelt dat naast de fraudekwestie de onzekerheid omtrent de derogatie een rol speelt. 'Er zijn boeren die beter tien koeien weg kunnen doen als de derogatie niet komt, dan rechten kopen.'

Een nieuwe derogatie zou de handel een impuls geven, aldus Schaap. 'Dan kan de boer gaan rekenen tot het eind van het jaar. Ook de ontwikkeling van de melkprijs speelt een belangrijke rol. Als daar de komende tijd meer zicht op komt, kan dat boeren doen besluiten om rechten aan te kopen.'

Balans

Schaap constateert dat veel boeren 'de kat uit de boom kijken'. 'Vraag en aanbod zijn ook redelijk in balans. Daardoor zakt de prijs niet echt.'

Fosfaatrecht.nu veilt ook fosfaatrechten. Partijen tussen de 40 en 200 kilo worden aangeboden. 'Die zijn het meest in trek. Of boeren die partijen met eigen geld of bancair geld betalen, weet ik niet.' Er is volgens Schaap ook interesse in het leasen van fosfaatrechten, maar vanwege de afroming komt het tot weinig concrete transacties.

• Klik hier voor dossier Fosfaatrechten

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
Meer weer