Affaire legt zwakke punten I&R-systeem bloot

De omvang van de I&R-fraude mag dan lijken mee te vallen, de affaire heeft wel aangetoond dat het registratiesysteem voor kalveren, pinken, vaarzen en melkvee leemtes bevat. LTO melkveehouderij gaat daarom inzetten op een verbetering van de I&R-registratie.

Affaire+legt+zwakke+punten+I%26amp%3BR%2Dsysteem+bloot
© Twan Wiermans

De LTO-vakgroep Melkveehouderij roept een werkgroep in het leven die aan de slag gaat met de noodzakelijke verbeteringen in het I&R-systeem, zegt vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks. 'Daarbij staan gedrag en techniek centraal. Na zeventien jaar zonder veewetziekte zijn er slordigheden geslopen in de manier waarop we met de I&R-registratie omgaan. Gedragsverandering is noodzakelijk, het moet worden ingeprent dat we ons als melkveehouders geen fouten kunnen veroorloven in de I&R.'

Zaken niet op orde

Meulenbroeks signaleert ook dat bij de techniek achter het systeem een aantal zaken niet op orde is. 'De fouten in koppelingen van systemen moeten eruit, het gebruiksgemak moet omhoog en technische obstakels die tot onregelmatigheden kunnen leiden moeten we verhelpen.'

Landbouwminister Carola Schouten meldde deze week dat in totaal zo'n 5.000 melkkoeien op 2.060 bedrijven onterecht zijn geregistreerd als vaars. Het was de vierde kamerbrief van de bewindsvrouw waarin ze een update gaf over de affaire. De grootste onregelmatigheden werden aangetroffen bij 560 melkveehouders. Bij ruim 500 bedrijven gaat het om één tot vijf dieren die verkeerd waren geregistreerd (2.300 dieren in totaal). Bij 50 bedrijven gaat het om vijf tot tien dieren (700 in totaal). Er zijn tien bedrijven waarbij het om meer dan tien dieren gaat (circa 300 dieren in totaal).

Naheffingen

Aan de hand van de geconstateerde onregelmatigheden kunnen deze melkveehouders naheffingen tegemoet zien. Bij een twintigtal bedrijven kan dit oplopen tot meer dan 10.000 euro,

Volgens Schouten verschilt het van geval tot geval of de afwijkingen in het I&R opzettelijk zijn aangebracht. Dit is ook moeilijk vast te stellen. De administratieve controles die nu zijn uitgevoerd leveren te weinig inzicht op om een definitief oordeel te vellen. De nieuwe tussenstand is dan ook een voorlopige en kan nog oplopen.

Inzicht in aantal GVE

Schouten merkt wel op dat '2017 het jaar is geweest waarin veehouders een extra goed inzicht hadden in het aantal GVE op hun bedrijf. Elke twee maanden ontvingen zij een beschikking in het kader van de Regeling fosfaatreductieplan 2017 met daarop het aantal GVE per leeftijdscategorie. Daarnaast waren er tools beschikbaar bij onder andere de melkafnemers, die elke dag werden geactualiseerd met de laatste I&R-gegevens.'

Schouten zegt begrip te hebben voor de emoties die de berichten die spreken van fraude losmaken bij mensen die wel zijn geblokkeerd, maar waarbij er geen sprake was van opzet. 'Mede daarom heb ik capaciteit vrijgemaakt om herstelmeldingen snel te kunnen beoordelen en bedrijven te kunnen deblokkeren. Ik wil wel benadrukken dat ook niet opzettelijk gemaakte fouten niet in de I&R zouden moeten voorkomen.'

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer