Meer+plasdras+voor+weidevogels+in+Friesland
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Meer plasdras voor weidevogels in Friesland

Boeren in Friesland kunnen meer plasdrasgebieden aanleggen voor weidevogels. Provincie Fryslân trekt hier 180.000 euro extra voor uit.

Vorig jaar was er 100.000 euro beschikbaar, maar er werd toen 180.000 euro meer aangevraagd. Om de boeren tegemoet te komen, trekken Gedeputeerde Staten extra geld voor vernatting van graspercelen uit. Weidevogels hebben baat bij nat grasland. Er komen insecten op af, een belangrijke voedselbron voor kuikens.

Dammen

Land kan op verschillende manieren natter worden gemaakt: door het waterpeil te verhogen, anders om te gaan met greppels of door land onder water te zetten (plasdrasgebieden) Hiervoor moeten boeren dammen of stuwen aanleggen. Met het extra geld kunnen ze aan de slag gaan.

Boeren en grondeigenaren konden van 9 oktober tot en met 1 december 2017 via hun agrarisch collectief subsidie aanvragen. Dat kon alleen als zij land hebben in een weidevogelkerngebied, zoals kansrijke gebieden voor weidevogels ook wel worden genoemd.

Een agrarisch collectief is een samenwerkingsverband van boeren en grondgebruikers. In Friesland zijn zeven agrarische collectieven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer