Telers+willen+soepelere+huisvestingsregels
Nieuws
© William Hoogteyling

Telers willen soepelere huisvestingsregels

Fruittelers in Reimerswaal kregen afgelopen week bezoek van hun gemeente. Aanleiding was een brief waarin zij hun zorgen uitten over het in 2016 aangescherpte beleid rondom de huisvesting van arbeidsmigranten.

De fruittelers voorzien nadelige gevolgen indien het huidige beleid blijft gehandhaafd. Dat stellen ZLTO en NFO die namens de telers een brief hebben gestuurd naar de gemeente. Door de grote investeringen die moeten worden gedaan om de huisvesting op orde te brengen, zullen vergaande financiële gevolgen optreden op een groot aantal bedrijven.

Belemmering voor doorontwikkeling

Bovendien komen de investeringen niet ten goede aan de concurrentiepositie van de fruittelers in hun sector. Ook het maximum aantal van 25 seizoenarbeiders dat mag worden gehuisvest zal een belemmering opleveren voor de doorontwikkeling van deze bedrijven.

Tijdens het bezoek van de gemeente lieten de fruittelers zien waar de schoen zoal wringt. Bij fruitbedrijf Kriekaard in Krabbendijke bekeken ze inpandige huisvesting waar volgens de regels een aantal tussenwanden door de dikte ervan tien minuten te kort brandwerend zijn.

Kosten

Sloop en vervanging kost de ondernemer naar schatting 10.000 euro. Hij wees erop dat de brandveiligheid ook kan worden gegarandeerd door een goed alarmsysteem en vluchtroutes aan te leggen.

Fruitbedrijf Slootweg in Waarde biedt tijdens de piek in het seizoen zo'n 20 arbeidsmigranten werk en huisvesting. Zij verblijven in vijf stacaravans en maken gebruik van een inpandige kantine.

Onwerkbare eisen

Volgens teler Jaap Slootweg worden aan de stacaravans eisen gesteld die onwerkbaar zijn, zoals met betrekking tot afstand, landschappelijke inpassing en het aantal bewoners. 'Er mogen slechts drie personen per caravan verblijven, terwijl er plaats is voor vier. En er worden eisen gesteld aan rijverlichting en remmen, terwijl de caravans nooit meer worden verplaatst.'

Tot nu toe hebben de fruittelers de houding van de gemeente als star ervaren. Er zou geen tot nauwelijks ruimte zijn voor overleg. Vergunningaanvragen worden afgekeurd zonder dat duidelijk is waarom.

Alternatieve mogelijkheden

De ondernemers snappen dat er regels moeten gelden voor veilige en goede huisvesting. Slootweg: 'We vragen een werkbaar beleid en een soepelere benadering van bestaande situaties. Ook zou het goed zijn als per bedrijf wordt bekeken wat alternatieve mogelijkheden zijn.'

ZLTO en NFO hebben gemeente Reimerswaal verzocht binnen vier weken te reageren.

• Bekijk ook: LTO Glaskracht keurt arbeidsmisstanden af

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer