Den+Haag+kan+niet+meer+om+aardbevingsschade+boeren+heen
Achtergrond
© Anjo de Haan

Den Haag kan niet meer om aardbevingsschade boeren heen

Leon Klijn uit Godlinze was een van de ruim honderd boeren die onlangs naar Den Haag gingen om aandacht te vragen voor de aardbevingsschade bij boerenbedrijven in Groningen. 'Ze kunnen nu niet meer om ons heen.'

Dat er aandacht komt voor het boerenbelang is volgens hem hard nodig; zijn mestkelder lekt en de scheuren in zijn melkstal worden groter.

In 2000 bouwde de familie Klijn nieuw in Godlinze. Ze moesten verplaatsen vanwege de Blauwe Stad. 'We wilden naar de ruimte toe. Ruimer dan hier krijg je het bijna niet. De grond is heel goed. En het land ligt hier hoog. Voor ons erg belangrijk; we willen droge voeten houden.'

Solide kelder

Ze lieten een ligboxenstal met 2x8-visgraatmelkstal bouwen voor 110 melkkoeien. De mestopslag, die helemaal onderkelderd is, heeft een maximumcapaciteit van 3.500 kuub mest. 'We kozen voor een solide kelder. Dubbele bewapening van 25 centimeter dik. Hiermee dachten we toch zeker veertig, vijftig jaar vooruit te kunnen.'

Een tijd terug werd ik uitgelachen, omdat ik zei dat het landschap glooide

Leon Klijn, melkveehouder

Tot de aardbeving in augustus 2012 in Huizinge. Door deze beving ontstonden scheuren in de mestkelder, stelt Klijn. Hij vindt dat de NAM het provisorisch repareerde. 'Ze spoten onder hoge druk een lijmmiddel in de haarscheuren. Dat was puur lapwerk; de scheuren zijn na vele beving weer zichtbaar.'

Mestkelder total loss

Volgens hem is zijn mestkelder inmiddels total loss. 'Ik ben bang voor betonrot. Ik vrees dat het betonijzer in de muren gaat knappen en dat daardoor de roosters naar beneden komen.'

Klijn kan niet hardmaken dat de schade is ontstaan door de bevingen. 'We hebben mestmonsters genomen. Maar doordat we ook minder koeien zijn gaan melken, is het spoelwateraandeel in de mest naar verhouding groter geworden.'

Dat geldt ook voor bodemdaling, gaat de melkveehouder verder. 'Ik werd uitgelachen - ook door collega's - omdat ik zei dat het landschap glooide. Ze vonden het onzin. Maar als je nu om je heen kijkt ... en je ziet de plassen. Helaas is er geen nulmeting, dus we hebben geen poot om op te staan. Maar we moeten wel meer investeren in drainage en grondwerkzaamheden als kilveren. Dat kost gruwelijk veel. Je bent zo een paar duizend euro per hectare kwijt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer