Supermarktbazen tegen prijswet voor boeren

Topmanagers van Albert Heijn, Jumbo, Lidl Nederland en Superunie maken zich zorgen over het voornemen van de Europese Commissie om met nieuwe regelgeving te komen tegen oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen.

Supermarktbazen+tegen+prijswet+voor+boeren
© Gérard Damoiseaux.

In een brief aan EU-landbouwcommissaris Phil Hogan stellen de supermarktbazen dat de discussie over prijzen voor landbouwproducten los staat van de discussie over eerlijke handelspraktijken. De marktprijzen worden volgens de retailers ook beïnvloed door zware concurrentie, overproductie en aan de steeds veranderende consumentenvraag.

De brief is verstuurd onder de vlag van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en is ondertekend door CBL-voorzitter Bert Roetert, Albert Heijn-ceo Wouter Kolk, Jumbo-topman Frits van Eerd, Lidl-directeur Marcel Oosterwijk en Superunie-directeur Dick Roozen. Die laatste vertegenwoordigt het gezamenlijke inkoopkantoor van onder meer Dirk van den Broek, Dekamarkt, Poiesz, Jan Linders, EMTÉ, Hoogvliet en Deen.

Meer kosten

'De aangekondigde wetgeving op het gebied van handelspraktijken draagt niet bij aan een betere positie voor boeren in de keten of een hogere prijs voor producten en voegt enkel compliance kosten en administratieve lasten toe aan de keten, die uiteindelijk op het bord van de consument terecht komen', aldus de brief.

'Beschuldigingen over oneerlijke handelspraktijken missen feitelijke bewijzen'

Volgens de retailers ligt een oplossing voor het lage boereninkomen in meer samenwerking tussen de verschillende schakels in de voedselketen. Het nieuwe GLB moet de landbouw dan ook niet langer isoleren. Daarnaast moet worden ingezet op versterking van het ondernemerschap bij boeren, waardoor zij beter kunnen inspelen op de specifieke wensen van de consument.

Ketenrelaties

'Zo hebben boeren met must-have producten per definitie een zeer sterke positie in de keten. Supermarkten kunnen hierbij helpen, bijvoorbeeld door het creëren van vastere ketenrelaties die vertrouwen en zekerheid bieden aan alle schakels. In Nederland zien wij deze vaste ketenrelaties vooral in de versketens meer en meer vorm krijgen.'

De bewering dat supermarkten misbruik maken van hun marktmacht wordt door de topmanagers tegengesproken. 'Beschuldigingen over oneerlijke handelspraktijken zijn anekdotisch van aard en missen feitelijke bewijzen. Door de jarenlange beschuldigingen zonder onderbouwing aan het adres van supermarkten, lijkt het alsof deze beschuldigingen nu voor waar worden aangenomen en een belangrijke reden zijn om over te gaan op wetgeving op gebied van handelsrelaties.'

Grote fabrikanten

Supermarkten doen nog zelden direct zaken met boeren, meldt de brief. 'Supermarkten zijn de laatste schakel in de keten naar de consument. Een keten die uit veel meer spelers bestaat dan alleen boeren en supermarkten. Foodretailers hebben slechts in zeer beperkte mate contractuele relaties met boeren. In vrijwel alle gevallen hebben supermarkten te maken met vele leveranciers, van kleine lokale tot grote multinationale fabrikanten.'

De brief van de Nederlandse supermarkten volgt op een brief met eenzelfde betoog die de Duitse supermarktketens Edeka, Kaufland, Rewe, Lidl en Metro afgelopen december aan EU-commissaris Hogan stuurden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer