Droogte en kou impuls voor tarwemarkt

Stevige vrieskou en droge groeiomstandigheden in belangrijke teeltgebieden zorgen voor een forse stijging van tarwenoteringen op internationale graanmarkten.

Droogte+en+kou+impuls+voor+tarwemarkt
© Twan Wiermans

Op de Matif in Parijs steeg de notering voor voertarwe op levering in mei afgelopen week van 162 euro per ton naar 168 euro per ton. Bij LNCN in Emmeloord steeg de notering voor voertarwe met 1,50 euro per ton tot gemiddeld 162 euro per ton. De hoogste transacties in 't Oldambt zijn deze week afgesloten op 167 euro per ton. De noteringscommissie van LNCN omschrijft de tarwemarkt overigens als rustig.

Volgens de analyse van RVO in het weekbericht Granen is de belangrijkste reden van de forse prijsstijging op de wereldmarkt het gevolg van droogte in grote delen van de Verenigde Staten en Argentinië en de koude golf in de noordelijke lidstaten van de Europese Unie en in Rusland. Russische meteorologen meten zelfs temperaturen tot min 30 graden Celsius.

Isolerende sneeuwlaag

Vooralsnog is de situatie in de teeltgebieden niet zorgwekkend, constateert RVO. Maar wel zijn de omstandigheden anders dan de afgelopen twee seizoenen toen sprake was van een milde winter in de EU en het Zwarte Zeegebied. In Rusland en Oekraïne ligt op veel tarwe een isolerende sneeuwlaag, dat maakt de kans op uitwinteren kleiner.

Over een aantal weken zal er meer duidelijkheid zijn over de werkelijke schade, stelt RVO. Dat geldt ook voor de droogte, wat op dit moment in de VS gezien wordt als serieus probleem. International Grains Council (IGC) in Londen verwacht voor het seizoen 2018-2019 een daling van het wereld tarweareaal met 2 procent. Bij een toenemende vraag naar tarwe in met name Azië en Afrika is het de verwachting dat de wereldvoorraden voor het eerst in zes jaar zullen dalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer