ABN Amro: herstel tarweprijs pas in 2019

Tarwetelers zullen volgens ABN Amro ook het komend jaar rekening moeten houden met aanhoudende druk op de tarweprijs.

ABN+Amro%3A+herstel+tarweprijs+pas+in+2019
© Koos van der Spek

Voor de prognose van de wereldproductie van tarwe verwijst ABN Amro in de meest recente Granenmonitor naar de cijfers van het International Grain Council (IGC). Het IGC gaat voor dit seizoen uit van een tarweproductie van 757,4 miljoen ton. Bij een verbruik van 743,6 miljoen ton stijgt de wereldvoorraad met 13,8 miljoen ton tot een recordhoeveelheid van 254,4 miljoen ton op 30 juni 2018.

De hoge voorraden zorgen al langer voor prijsdruk. De Matif in Parijs noteerde vorige week voor voertarwe op levering in maart 2018 minder dan 160 euro per ton. Dat is de laagste notering van de voorgaande twee jaar. De tarwemarkt kende in de zomer van 2017 nog een serieuze opleving met prijzen tot 190 euro per ton. Dat was een gevolg van droogte in grote teeltgebieden in de Verenigde Staten, Australië en ook Zuid-Europa. Uiteindelijk echter bleek de wereldproductie opnieuw beter dan verwacht.

USDA

ABN Amro reageert in de Granenmonitor onder meer op cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA). Wat volgens de bank opvalt, is dat de aanvankelijk aangekondigde krimp van het tarweareaal in de Verenigde Staten voor komend jaar lijkt mee te vallen. Deze ontwikkeling is op dit moment nadelig voor de prijsvorming.

De druk op de tarweprijzen houdt volgens ABN Amro voor een langere periode aan

Hetzelfde geldt voor de hoge tarwe-export in het lopende afzetseizoen vanuit Rusland. De aanvoer van Russische tarwe op de wereldmarkt is ongeveer 35 procent hoger dan vorig jaar. Vanwege de huidige gunstige handelspositie wordt in Rusland het tarweareaal voor teeltseizoen 2018 juist uitgebreid.

Productie op niveau

Doordat de arealen in de VS en Rusland groter zijn dan in eerdere prognoses werd aangenomen, zal de wereldproductie van tarwe enigszins op niveau blijven. In veel andere teeltregio's daalt het teeltareaal voor tarwe wel als gevolg van de tegenvallende prijzen.

De druk op de tarweprijzen houdt volgens ABN Amro voor een langere periode aan. Dat is vooral een gevolg van de grote tarwevoorraden. Pas na het seizoen 2018-2019 zal de afname van het tarweareaal werkelijk effect hebben op de wereldwijde productie van tarwe. IGC raamt de totale tarweoogst dan 2 procent lager op 742 miljoen ton.

Consumptie

Bij een licht stijgend verbruik zullen de voorraden daardoor afnemen. Voor wat betreft de consumptie stelt het IGC dat de vraag naar tarwe voor veevoer afneemt. Dit wordt echter voorlopig gecompenseerd door de groei van de humane consumptie van tarwe in met name Afrika en Azië.

Bij een aanhoudend hogere vraag spreekt ABN Amro de verwachting uit dat de tarwemarkt vanaf de zomer van 2019 wat gunstiger gestemd zal zijn. Als richtprijs gaat ABN Amro uit van ongeveer 170 euro per ton. Daarbij hoort de aantekening dat analisten van de bank rekenen met een koersstijging tot 1,15 dollar per euro. Deze week nog daalde de waarde van de dollar ten opzichte van de euro nog tot een wisselkoers van 1,24 dollar per euro.

Dure euro

In de Europese Unie werd afgelopen seizoen al 4 procent minder tarwe ingezaaid. Volgens ABN Amro worstelen de lidstaten op de exportmarkt met de concurrentie vanuit Rusland. De relatief dure euro zorgt ervoor dat grote importeurs in het Midden-Oosten overstappen op Russische tarwe. Ondanks de beschikbaarheid van meer product was de tarwe-export vanuit de EU afgelopen seizoen maar liefst 25 procent lager dan het jaar daarvoor.

Het tarweareaal in Nederland daalde de laatste twee jaar met 10 procent in 2016 en 9 procent in 2017. Nederlandse akkerbouwers hebben het afgelopen jaar meer suikerbieten en aardappelen geteeld en dat ging vooral ten koste van de inzaai van tarwe. De daling van het tarweareaal was met 14 procent het grootst in Zeeland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer