Vogelgriep+Oldekerk+hoogpathogene+H5N6%2Dvariant
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Vogelgriep Oldekerk hoogpathogene H5N6-variant

Bij de vogelgriepuitbraak bij het vleeskuikenouderdierenbedrijf in Oldekerk gaat het om de hoogpathogene H5N6-variant. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Dat is dezelfde variant als die in december in Biddinghuizen een eendenbedrijf trof. Toen werd dit door Wageningen Bioveterinary Research omschreven als een nieuw subtype virus.

Dit virus werd volgens dit laboratorium eerder in 2017 gevonden in Griekenland en in verschillende landen in Azië. In dat werelddeel zouden enkele H5N6-virusstammen voorkomen die ook mensen kunnen infecteren.

Virusstam

Vooralsnog zijn er nog geen mensen besmet geraakt met de Nederlandse H5N6 virusstam. De genetische analyse laat ook zien dat de virussen gevonden in de wilde vogels erg lijken op het virus op het besmette eendenbedrijf in Biddinghuizen. Geïnfecteerde wilde watervogels hebben mogelijk het virus tot dicht in de buurt van het bedrijf gebracht.

Bekijk een tijdlijn van de vogelgriep vanaf eind 2016 tot nu.

Het genetisch onderzoek laat zien dat het H5N6 virus verwant is aan het H5N8 virus dat in het winterseizoen 2016-2017 verschillende pluimveebedrijven in Nederland heeft geïnfecteerd en dat zorgde voor de dood van vele wilde vogels.

Uitwisseling genetisch materiaal

Het H5N8 virus heeft door uitwisseling van genetisch materiaal met andere virussen een nieuw NA-gen verkregen, waaruit het subtype H5N6 is ontstaan, meldt Wageningen Biovetinary Research, voorheen CVI. De uitwisseling van genetisch materiaal tussen verschillende vogelgriepvirussen komt vaak voor, en wordt reassortment genoemd.

Dit reassortmentproces heeft waarschijnlijk plaatsgevonden op broedgronden in Siberië, waar veel wilde vogels samenkomen, waarna het nieuwe H5N6 virus met de vogeltrek in Oldekerk terecht is gekomen.

Wilde eend

Eind december 2017 werd H5N6 aangetoond in een dode wilde vogel in Zwitserland. In januari werd het virus tevens aangetoond bij een wilde eend in Duitsland en in enkele dode wilde vogels in de UK, en daar later in twee grotere groepen dode wilde vogels, 70 in totaal.

De vogelsterfte is volgens Wageningen Biovetinary Research tot nu toe echter niet te vergelijken met de H5H8 epidemie in 2016-2017, toen massale sterfte optrad onder wilde watervogels. In 2016-2017 werden over heel Europa nog veel commerciële pluimveebedrijven getroffen door de vogelgriepepidemie.

• Klik hier voor dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
Meer weer