'Onterecht fraudeur en dat vreet aan je'

Tegen een vriend wiens bedrijf door een klein foutje op slot staat, zei hij nog dat hij er niet wakker van moest liggen. Zaterdag lag bij hem dezelfde boodschap op de mat. 'Je schrikt wel hoor.'

%27Onterecht+fraudeur+en+dat+vreet+aan+je%27
© Ben den Ouden

Vooral het beeld dat alle bedrijven waarbij het I&R-systeem niet klopt fraudeurs zijn, maakt melkveehouder Wilfried Groot Koerkamp uit Biddinghuizen boos. 'Die vriend van mij schaamt zich dood, terwijl daar geen reden voor is. Dat je in de media onterecht als fraudeur wordt weggezet, vreet aan je, maar ik voel mezelf helemaal niet schuldig.'

Het stoort Groot Koerkamp dat het beeld is verschoven van fosfaatreductiefraude naar I&R-fraude. 'Ze maken er nu van dat het gevaarlijk is met dierziekten, maar er kan geen dier van mijn erf af zonder een oornummer, dus dat risico is er niet.'

Te kleine tolerantie

Volgens de ondernemer is er met een veel te kleine tolerantie naar de gegevens gekeken. 'Als je vaarzen aan het melken bent, vind ik het legitiem om een bedrijf aan te pakken. Maar op basis van te veel tweelingen, snap ik dat niet', stelt hij.

Ik ken een kalverhouder die 38 dieren moet testen; daar gaat zijn marge

Wilfried Groot Koerkamp, melkveehouder

'Ik had 132 kalveren, waarbij er op 126 geboortes 12 tweelingen bij zaten. Dat is onder het gemiddelde en toch gaat je bedrijf op slot. Als je als overheid de tolerantie op 1 procent zet, dan kom je wel op 2.100 verdachte bedrijven.'

Haarmonsters

Om zijn onschuld aan te tonen moet Groot Koerkamp DNA-haarmonsters laten nemen à 85 euro per stuk. 'Die moet je zelf betalen. Ik ken een kalverhouder die 38 dieren moet testen. Daar gaat zijn marge.'

De inspanning die de sector vorig jaar heeft geleverd om de derogatie te halen wordt tot ergernis van Groot Koerkamp volledig ondergesneeuwd door de ophef over de fraude. 'We hebben zelfs 100.000 koeien te veel afgestoten. Niemand weet dat meer.'

Achteraf

Ondanks zijn boosheid begrijpt de ondernemer wel waarom minister Carola Schouten (LNV) voor deze koers kiest. 'Ze kan het zich niet permitteren om achteraf te zeggen dat de zaak groter is dan gedacht.'

Groot Koerkamp greep de valentijnsactie van Boeren van Nederland aan om via Twitter inspecteur-generaal Rob van Lint van de NVWA op zijn bedrijf uit te nodigen. 'Hij heeft toegezegd dat hij op bezoek komt.'

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer