CRV mag boer helpen registratie bij te werken

CRV mag boeren weer helpen bij het bijwerken van hun registratie. RVO heeft de fokkerijorganisatie toestemming gegeven om wijzigingen door te voeren in de diergegevens binnen haar eigen systemen.

CRV+mag+boer+helpen+registratie+bij+te+werken
© Twan Wiermans

Veehouders die bewijsmateriaal moeten verzamelen of wijzigingen moeten doorvoeren om hun bedrijf te deblokkeren, kunnen hiervoor weer de hulp inschakelen van CRV, laat directievoorzitter Roald van Noort vrijdag weten.

Om de verwachte toestroom van vragen te kunnen verwerken heeft CRV de capaciteit van de klantenservice opgeschaald. Veehouders die de klantenservice van CRV verzoeken om wijzigingen door te voeren in de CRV-systemen, krijgen na afloop een overzicht, dat als bewijsmateriaal kan dienen voor het deblokkeren van hun bedrijf bij de RVO.

Bekijk onderaan dit artikel een tijdlijn van de I&R-fraude


Verdachte dierbewegingen

CRV heeft een commissie ingesteld voor als veehouders 'met verdachte dierbewegingen' zich bij CRV melden met het verzoek tot wijzigingen. Uiteindelijk kan via een directiebesluit de beslissing vallen om de gevraagde wijzigingen niet door te voeren en/of geen informatie te verstrekken. 'Dit is een rol die CRV niet eerder heeft gehad, maar nu wel moet nemen met het oog op de Wet op de economische delicten', aldus Van Noort.

Het dient het algemeen belang van de nieuwe derogatievraag

Volgens de directievoorzitter is er afgelopen dagen intensief onderhandeld met NVWA en RVO over het opheffen van de restrictie. 'Hieruit blijkt ook het vertrouwen dat de RVO heeft in de betrouwbaarheid van ons systeem en onze gegevensverwerking.'

Volkomen veilig

CRV benadrukt dat de gegevens en het verzoek om wijzigingen door te voeren volkomen veilig zijn. Van Noort: 'We zullen dit vanuit de Wet bescherming persoonsgegevens ook niet rapporteren aan wie dan ook. Alleen als de NVWA opnieuw data van CRV vordert, kan het zijn dat er gegevens overlegd moeten worden aan de overheid.'

Moeder-kalfrelatie

De NVWA beraadt zich nog over het toestaan van de CRV-merkertest als bewijs voor de moeder-kalfrelatie. Hierdoor zou een melkveehouder niet opnieuw een dna-analyse hoeven uit te voeren als er al een merkertest heeft plaatsgevonden.

Ook CRV zelf kreeg te maken met een blokkade door de NVWA. Op het eigen Dairy Breeding Center in Wirdum werd een aangevoerde tweeling geblokkeerd. Directeur Van Noort erkent de noodzaak van het door het ministerie ingestelde onderzoek. 'Het dient het algemeen belang van de nieuwe derogatievraag aan Brussel en de exportpositie van Nederland.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer