Bloembollensector+brengt+visie+op+water+uit
Nieuws
© VidiPhoto

Bloembollensector brengt visie op water uit

De bloembollensector presenteert een visie op water met als titel 'Samen werken aan water'. De sector pakt nadrukkelijk zijn verantwoordelijkheid bij het zorgen voor schoon water en bij het ondernemen van actie tegen verzilting, watertekort en wateroverlast, zegt André Hoogendijk, adjunct-directeur van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

De visie, die is opgesteld door de KAVB en het Milieuplatform Bloembollen, wordt deze week uitgereikt aan bestuurders van provincies en waterschappen in Nederland. De bloembollensector is de eerste agrarische sector met een eigen visie op water, aldus Hoogendijk.

Voor het werken aan schoon water ontwikkelt de sector systemen waarbij (vrijwel) geen sprake is van de emissie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen vanaf het erf en vanuit het perceel naar het oppervlaktewater. 'De bodem speelt hierbij een belangrijke rol. Een gezonde bodem is niet alleen belangrijk om gezonde planten te telen, maar ook om te komen tot het minimaliseren van de uit- en afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen', stelt de KAVB.

Nieuwe technieken

'Bloembollen vragen om een uitgekiende watervoorziening. Ondernemers gaan steeds efficiënter om met zoet water en willen ook deels zelfvoorzienend worden in hun waterbehoefte. De sector ontwikkelt nieuwe technieken voor watergeven en werkt met onderzoekers aan innovatieve systemen voor waterberging.' Voor de thema's verzilting, watertekort en wateroverlast richt de KAVB regionale gesprekstafels in samen met provincies en waterschappen. Op basis van de urgentie vanuit de telers wordt er gewerkt aan regionale oplossingen.

De visie op water is het resultaat van tientallen gesprekken met ondernemers uit de sector, onderzoekers van diverse instellingen en experts van waterschappen, provincies en Rijksoverheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer