Winterveldbonen alternatief voor import soja

CropSolutions is samen met Limagrain een project gestart om de teelt van winterveldbonen te herintroduceren in Nederland. De in Nederland geteelde winterveldbonen bieden een goed alternatief voor een deel van de geïmporteerde soja.

Winterveldbonen+alternatief+voor+import+soja
© Egbert Jonkheer

Winterveldbonen zijn zeer geschikt als krachtvoervervanger voor rundvee en voor bijmenging in de kippen- en varkensrantsoenen. Dat komt door het hoge eiwitgehalte van 25 tot 32 procent.

Daarnaast is een opbrengst van 6 tot 8 ton per hectare, tegenover een opbrengst van 3 tot 4 ton per hectare soja, een stuk hoger. Andere voordelen zijn onder meer het naleveren van stikstof voor de volgende teelt, een vroege oogst en betere mogelijkheden voor een succesvolle volgteelt.

Resultaten project

In 2016 is het project gedraaid op de Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat en op PPO Vredepeel. Dit had als doel antwoord te krijgen op een aantal cruciale vragen om de teelt te optimaliseren.

Uit de resultaten blijkt dat de optimale zaaidichtheid van 150 kilo zaaizaad per hectare resulteerde in een hogere opbrengst. De optimale rijafstand is tussen 30 à 50 centimeter en resulteert in de hoogste opbrengst en eiwitgehalte.

Behandeling met Prosaro als fungicide geeft een meeropbrengst en een hoger eiwitgehalte. Tevens is het effectief tegen chocoladevlekkenziekte (Botrytis fabae) en roest. De conclusie is dat Prosaro zorgt voor een groen en gezond gewas.

Combinatieproef

Het project zal dit seizoen worden vervolgd door een combinatieproef, waarbij onderzoek gedaan wordt naar zowel bemesting als gewasbescherming.

Het toepassen van plantversterkers zoals Physiostart, StressImune en Algaforce kan de plantgezondheid bevorderen. De verwachting is dat hierdoor de bonen sterker de winter ingaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer