‘Opbrengst valt mee, hoge aanloopkosten vallen tegen’

Pionier Pieter van der Burg in Oostwold heeft inmiddels twee jaar ervaring met de teelt van winterveldbonen. ‘De opbrengst is een meevaller, de hoge aanloopkosten zijn een tegenvaller.’

%E2%80%98Opbrengst+valt+mee%2C+hoge+aanloopkosten+vallen+tegen%E2%80%99
© Koos van der Spek

Pieter van der Burg, pluimveehouder (66.000 ‘Goed Nest’-vleeskuikens) en akkerbouwer (wintertarwe, suikerbieten, wintergerst en winterveldboon) hoorde er drieënhalf jaar geleden voor het eerst over via een vriend die het in Groot-Brittannië had gezien.
Zijn focus op de vergroening van zijn bedrijf, meer diversiteit en de zoektocht naar een eiwitbron voor de kuikens bracht het balletje aan het rollen.

Wat waren uw eerste ervaringen?

‘Ik ben 1 november 2014 begonnen op 2 hectare. Heel apart om zo’n plantje door de winter heen steeds een beetje te zien groeien. Het is een sterk plantje, terwijl het toch behoorlijk nat was op dat perceel.

‘Het gewas had minder last van luizen dan zomerveldbonen, die ik toen ook nog had. En ik kon ze relatief twee tot vier weken eerder oogsten dan de zomerveldbonen. De opbrengst was hoger dan verwacht. Vooraf schatten we 6 ton per hectare in; het werd uiteindelijk 7,7 ton.’

Nog meer meevallers?

‘De mooie structuur van de grond die je overhoudt. Dat is echt een cadeautje. Ik gebruik de opbrengst als voer voor mijn kuikens. Overigens voeg ik pas de laatste drie weken 5 procent winterveldboon toe. Die variatie lijkt de kuikens wel te bevallen, is mijn indruk.’

Wat is u tegengevallen?

‘De aanloopkosten. Omdat er nog niet veel bekend is over deze teelt, moet je veel zelf uitvinden. Zo heb ik zelf een zaaimachine ontwikkeld die de zaden 10 tot 15 centimeter diep kan zaaien. Daarnaast moest ik zorgen dat ik het bonen malen goed voor elkaar kreeg. Ook op dat gebied moest ik veel zelf uitvinden.

‘Het is een gok die je moet nemen, en de uren moet je al helemaal niet rekenen. Ik verwacht over twee jaar uit de kosten te zijn, en daarna pas te verdienen.’

Zou u het collega’s aanbevelen?

‘Jazeker. Ik denk dat het goed is voor het gebied waar ik zit. Het heeft potentie, mits er afzet is. Daarbij denk ik aan voerfabrieken, lokaal geproduceerd voer, maar ook de humane sector: glutenvrij bier en glutenvrije spaghetti van winterveldbonen. Daarom zou het goed zijn als er een marktprijs voor komt.’

Gaat u het areaal nog uitbreiden?

‘Ik heb nu 5,5 hectare staan. Mijn buurman heeft 3 hectare. Mogelijk dat ik dat van hem koop. Komende herfst staat 7,5 hectare in de planning. Daar hou ik het even op.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer