Areaal winterveldbonen blijft groeien

De groei van het Nederlandse winterveldbonenareaal zet zich onverminderd door. In drie jaar tijd is het areaal vervijfvoudigd.

Areaal+winterveldbonen+blijft+groeien
© Eigen Foto

Veredelingsbedrijf Limagrain (LG) noteerde tot op heden 38 procent méér vraag naar zaaizaad van het ras Tundra dan in dezelfde periode vorig jaar. De inzaai 2018 is volop gaande en zal naar verwachting eind deze maand zijn afgerond.

Het is Limagrain (LG) zelf die de teelt van winterveldbonen drie jaar geleden introduceerde. Toen stond er tussen de 50 en 60 hectare, nu is dat areaal inmiddels meer dan vervijfvoudigd. 'Vooral vanuit de veehouderij groeit de interesse', zegt commercieel manager Jos Groot Koerkamp. 'Melkveehouders, maar ook pluimveehouders, zien in veldbonen een ideale krachtvoerteelt.'

Melkopbrengst

Veldbomen zijn rijk aan ruw eiwit en zetmeel. 'Het gaat niet alleen om de besparing op voerkosten, maar ook om het genereren van meer melkeiwit en melkopbrengst bij koeien, hogere ei-gewichten bij leghennen en extra groei bij slachtkuikens. Dieren blijven er veel gezonder bij', zegt Koerkamp.

Een Tundra-veldbonenteelt is in de regel goed voor 5 tot 8 ton opbrengst per hectare. Daarmee komt het wintergewas tot hogere eiwitproducties dan zomerteelten. 'Ook krijgen veehouders de teelt steeds beter in de vingers en dat werkt in belangrijke mate rendementsverhogend', weet Groot Koerkamp.

Plantaardig eiwit

Hij refereert daarbij aan recente onderzoeken van proefboerderijen De Rusthoeve en Vredepeel naar verschillende zaaimethodes, optimale zaaidiepten en rijafstanden. 'Met de focus op meer lokaal geproduceerd plantaardig eiwit is de teelt voor akkerbouwers zeker ook een kans. Samenwerking met lokale veehouders, voerindustrie of collecteurs kan een interessante afzet opleveren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer