Met+goed+voer+naar+100+kilo+melk+per+uur
Nieuws
© johan wissink

Met goed voer naar 100 kilo melk per uur

De 120 melkkoeien van Erve Essink uit Bathmen gaven enkele weken geleden gedurende 24 uur een topproductie van 100 kilo melk per robot per uur. Met twee robots komt dit neer op 4800 kilo in totaal.

Volgens producent Lely worden de robots daarmee optimaal gebruikt. 'De specialisten van Lely kicken op kengetallen en zijn ook trots op deze prestatie', vertelt melkveehouder Rudie Haarman. Het bedrijf melkt nu twee jaar met deze robots.

'De omschakeling was in het begin even wennen, maar het gaat nu goed. De koeien lopen goed op de melkrobot. Daarnaast hebben we vorig jaar in het kader van het fosfaatreductieplan afscheid genomen van de mindere melkkoeien. Verder hebben we de robot bijna vol zitten, daarmee draai je op de maximale capaciteit. Ook hebben we deze winter mooie kuilen. Misschien zijn er boeren die nog meer per uur melken. Hier ben ik heel content mee.'

Veel liguren

Wat is het geheim van deze prestatie? 'Er gaat jaren aan fokkerij aan vooraf', start Haarmaan zijn toelichting. 'Daarbij hebben we een goede huisvesting. Belangrijk daarbij zijn goede boxen. Een koe die veel in de box ligt, geeft meer melk dan een koe die veel staat. De koe moet het liggen daarom als plezierig ervaren.'

Verder lopen de koeien graag naar de melkrobot, geeft hij aan. 'Ze weten dat ze daar een brokje krijgen. Verder krijgen ze smakelijk ruwvoer met veel structuur.' Het rantsoen bestaat hoofdzakelijk uit graskuil, aangevuld met mais, bierbostel, luzerne, gedorst hooi en mineralen.

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer